Egyre mélyebben kell a zsebbe nyúlni a lakásvásárlásnál is.

Az átlagemberek számára a 25 millió forint nagy összeg. A magyar ingatlanpiacon viszont ez már nem számít kiugróan nagy pénznek, az egyik hazai ingatlanportál adatai szerint ezen árszint alatt lényegében csak használt lakásokat kínálnak. Az elemzésük szerint tavaly és idén április között nagymértékben csökkent a 25 millió forint alatti eladó lakások súlya a teljes piacon.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az idén áprilisban több, mint 2600 lakóingatlan várta új tulajdonosát, ebből 1521 volt 25 millió forint alá beárazva. Ez azt jelenti, hogy az olcsóbbnak mondható lakások részesedése 57 százalékot tett ki, míg egy évvel korábban még 70 százalék volt ez az arány. Ez az árkategória a kínálat jelentős részét tette ki: Miskolcon 45, Mezőkövesden 54, Kazincbarcikán 82, Tiszaújvárosban 41 míg Ózdon 88 százalékát.

A szakemberek szerint az olcsóbb ingatlanok kínálatának csökkenése a lakásdrágulás mellett köszönhető az úgynevezett lakáspiaci dominóhatásnak is. Ez azt jelenti, hogy hazánkban a lakosság több, mint 90 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, ezért amikor valaki költözési célból újabb ingatlant vásárol, akkor meglévő értékesíti.