Elektromos autókhoz fejlesztett motorhűtőt a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. konzorciuma.

Miskolc fontos helyszíne lehet az elektromos autók fejlesztésének. A miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. ugyanis konzorciumi partnereivel, a Miskolci Egyetemmel és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel a Széchenyi 2020 program keretén belül 1,038 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el az egyik projektjére.
A program következő generációs, a gépjárművek hűtőkörében működő keringtető szivattyúkhoz és motorhűtő ventilátor egységekhez fejlesztett műszaki megoldásokat, hogy azok élettartama a jövőbeni elektromos vagy hibrid meghajtású járművek követelményeinek is megfeleljenek. A fejlesztés eredményeként az ezekhez szükséges hosszabb élettartamot visszaigazoló tesztelés időtartama jelentősen csökkent.

A technológiai előrelépés mellett a projekt eredményeként a konzorcium tagjainál új, az elektromobilitáshoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési kapacitások és kompetenciák is létrejöttek, valamint új eszközöket és berendezéseket is vásároltak. Ezenfelül a projekt lehetőséget teremtett arra, hogy Miskolcon új kutatási területeken dolgozhassanak a szakembereknek, valamint a következő generációs termékek Miskolcon tervezett szériagyártása közvetlen mérnöki támogatással valósulhat meg és a gyár globális viszonylatban is vezető szerepet tud betölteni a jövőben.