Mintavárosként már ebben az évtizedben is nagy lépést tehetünk a klímasemlegesség irányába.

Miskolcon kívül még Pécs és Budapest az a három magyar város amelyik, kilencvenhét európai várossal együtt és az Európai Bizottság támogatásával, olyan kísérleti és innovációs központként működne, amelynek jó példáit és jó gyakorlatait valamennyi európai város átveheti és alkalmazhatja majd 2050-ig, a klímasemlegesség elérésére kitűzött nemzetközi határidőig.

A „száz város misszió” kapcsán az uniós küldetésben résztvevő magyar városok július 12-én, kedden online megbeszélést tartottak, amelyen szó esett arról is, hogy milyen, az önkormányzatokat és a lakosságot is érintő kezdeményezések indulhatnak el akár már jövő év elején. A miskolci, budapesti és pécsi szakemberek nemcsak a távlati célokról ejtettek szót, hanem a három magyar város közötti együttműködés lehetőségeiről is.

A misszió célja, hogy a száz város már 2030-ra klímasemlegessé váljon, ami az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus visszafogását és az elnyelőkapacitások bővítését jelenti.

Az, hogy Miskolc bekerült a kiválasztott száz európai város közé, azért is jelent komoly sikert, mert az uniós projektben és a Nagy-Miskolc Programban megfogalmazott zöld célok tökéletesen illeszkednek egymáshoz.

Az önkormányzat és a városi intézmények mellett a gazdasági társaságoknak és a lakosságnak is aktívan tennie kell ahhoz, hogy elérjük a klímaváltozás lelassításához szükséges klímacélt és a következő nemzedékek számára fenntartsuk egy élhető, egészséges jövő lehetőségét.