Motiválással, a tehetségek felismerésével és támogatásával segítenek az általános iskolás fiatalokon a mentorok.

A program célja, hogy 2030-ra minden most általános iskolás gyerek rendelkezzen legalább szakmával, vagy tanuljon tovább. 

Van ugyanis – megyénkben is – számtalan olyan kistelepülés, amely szinte minden lehetőségtől távol esik, így az ott élő gyermekeknek nincs lehetőségük befutni azt az életpályát, amelyre képességeik alapján alkalmasak lennének. Ebben segítenek nekik a Miskolci Egyetemről érkező hallgatók. 

Minden leendő mentornak egy féléves felkészítő kurzuson kell részt vennie, majd ellátogathat az adott egyetemmel partnerségi kapcsolatban álló általános iskolákba, ami alapján felállít egy hármas sorrendet, hogy melyik iskolák diákjaival szeretne foglalkozni.

Motivációt és jövőképet adnak a gyerekeknek a mentornagykövetek, akik heti hat órát foglalkoznak a diákokkal. Ez nem csupán annyit jelent, hogy segítik őket a tanulásban, hanem azt, hogy felismerik bennük az értéket, a tehetséget, és lehetőséget adnak a kezükbe. Mindenkinek a saját képességéhez mérten ajánlanak továbbtanulási lehetőséget, elviszik őket munkahelyi látogatásokra, továbbá minden segítséget és motivációt megadnak nekik.

A programban az ország 17 egyetemének több mint 1000 mentora, köztük a Miskolci Egyetem hallgatói is, mintegy 4000 általános iskolás diákot segít.

/Fotó: TM/tanitsunk.hu/