Tartsd be a fontos szabályokat, mielőtt cserét kérsz!

Karácsony előtt mindenki sokkal többet vásárol, sok akciós termék közül lehet választani, azonban előfordul, hogy a termék hibás, nem működik, vagy éppen az első pár használat alatt jön ki rajta hiba. Ilyenkor jogosult vagy visszavinni az üzletbe, de fontos tudni milyen Fogyasztóvédelmi szabályok vannak.

Szavatosság

A szavatosság új, de minőségi hibás termék esetén vonatkozik rád. Két évig élhetsz jogoddal, használt termék esetén ez lerövidül egy évre. A vásárlástól számított 6 hónapig a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy a termék hibája a vásárlás után keletkezett, a 7. hónaptól pedig a vásárlónak.

Kötelező jótállás

Jótállás esetén a bizonyítás a jótállási idő alatt teljesen a kereskedőre hárul. A kötelező jótállás a tartós fogyasztási cikkek esetén illet meg Téged. A jótállási idő termékenként változik:

– 10.000-100.000 Ft-os eladási ár esetén egy év

– 100.000-250.000 Ft-os eladási ár esetén két év

– 250.000 Ft-os eladási ár felett három év

Többletjogok is megilletnek mindenkit kötelező jótállás esetén, pl. a 3 munkanapos csere, valamint 10 kg feletti rögzített bekötésű házhozszállítás.

Szavatosság és jótállás egyszerre

Fogyasztó hibás teljesítés esetén összesen ötféle szavatossági/jótállási igényt lehet érvényesíttetni:

  • a termék kijavítása,
  • a termék kicserélése,
  • a termék árleszállítása,
  • a kereskedő költségére történő kijavíttatás,
  • végső esetben pedig az elállás, vagyis a vételár visszafizetése.

A fogyasztó (vagyis Te!) csak olyan terméket köteles elfogadni, amely adottságait, tulajdonságait, illetve egyéb ismérveit tekintve a korábbival azonos.

Amennyiben minőségi hibák felmerülését nem sikerül a kereskedővel rendezni, akkor érdemes tovább vinned az ügyet és jelezni az illetékes Fogyasztóvédelmi Osztályhoz és a Békéltető Testülethez.

FONTOS!

A hibás termékek cseréje nem azonos azzal, ha nem tetszik a kapott ajándék és egyszerűen csak más termékre szeretnéd kicserélni! Ilyen esetben a kereskedő nem köteles a cserét végrehajtani, ugyanakkor egyre inkább jellemző, hogy a kereskedők önkéntesen biztosítanak levásárlási, csere vagy akár 30 napos visszaviteli lehetőséget az év utolsó napjaiban. Tájékozódj ezekről, mielőtt bármit megvásárolsz!

Forrás: TMKH, shutterstock