Kezdőlap BORSOD Borsod - Gazdaság

Most érdemes munkát keresni

Eltörölték a megváltozott munkaképességű munkavállalók keresetkorlátját, ez bizony feldobhatja a miskolci munkaerőpiacot is.

Aki rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesül, az nyugodtan lapozzon az állásajánlatokhoz, hiszen a jövedelmüket korábban szabályozó kereseti korlát év eleji eltörlésével a foglalkoztatók lehetőséget kaptak arra, hogy a képzettebb megváltozott munkaképességű alkalmazottjaiknak is piaci bért tudjanak fizetni. A Miskolci Foglalkoztatási Paktum a helyi védett munkahelyek és a HR szolgáltató cégek is a fejlődés lehetőségét látják az új rendelkezésben.

A korábbi szabályozás értelmében csak az kaphatott rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást, akinek a munkaviszonyból származó havi bruttó keresete három egymást követő hónapban nem haladta meg a minimálbér 150 százalékát. Ez az összeg 2020-ban 241 500 forint volt. Ezért sok munkáltató még a képzettebb munkavállalóit is csak részmunkaidősként tudta foglalkoztatni, mert ha teljes munkaidőben alkalmazzák őket, vagy egészséges társaikhoz hasonlóan a piac által diktált bérüket kapták volna meg, akkor a kereseti korlát miatt felfüggesztették volna rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásukat. Ugyanilyen akadályt okozott a korábban érvényben lévő szabályozás a prémiumok és bónuszok területén.

„Figyelnünk kellett a kollégáink keresetkorlátjára olyan esetekben, amikor túlóráztak vagy a
kiemelkedő teljesítményükért jutalmazni szerettük volna őket.” – mondta el Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója. A humanitárius szervezet 2018-ban indította el Miskolcon a Tű, cérna, szeretet nevű varrodáját. A kezdetben 18, majd mára 36 főre duzzadt kollektívájukból 25-en megváltozott munkaképességűek. Többségüket varrónőként, vagy egyszerű fizikai, betanított jellegű munkakörökben foglalkoztatják.

A HR-szolgáltató cégek szerint is az ilyen jellegű állásokban alkalmazzák leginkább az MMK-s
munkavállalókat Miskolcon annak ellenére, hogy a Prohumán 2004 Munkaerő Szolgáltató és
Tanácsadó Kft. ügyvezetője, Juhász Csongor szerint „a megváltozott munkaképességű munkavállalók is képesek szakképzettséget igénylő, magasabban kvalifikált munkakörökben értékteremtő munkát végezni.”

A Trenkwalder tapasztalatai szerint a kereseti plafon eltörlésének hatására az első negyedévben
jelentősen több megváltozott munkaképességű munkavállaló regisztrált elhelyezkedési célból az
adatbázisukba, mint 2020 hasonló időszakában. Bár a kínált pozíciók száma nem változott
lényegesen, a sikeres elhelyezéseké csaknem megduplázódott. Növekedést mutat az álláskeresési szándék a közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkező, eddig valamilyen egészségkárosodás miatt ellátásból élő miskolciak körében, a törvénymódosítás mégsem
okozott eddig nagy változást. „A covid-járvány ugyanis kiemelten fenyegeti ezt a munkavállalói kört, és Projekt megnevezése: TOP-6.8.2-15-MI1-2016-0001 számú „Miskolc Megyei Jogú Város
Foglalkoztatási Paktum Programja” című projekt. ez továbbra is távol tartja a munkaerőpiacról a
megváltozott munkaképességűek egy jelentős csoportját. A járvány csillapodását követően azonban a számítunk az aktivitásuk növekedésére.” – mondta el a Miskolci Foglalkoztatási Paktum érdeklődésére Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi vezetője.

Ezt erősíti meg a Prohuman részéről Juhász Csongor is: „Az akkreditált foglalkoztatás területére nem volt kiemelt hatással a keresetkorlát eltörlése Miskolcon. A törvénymódosítás reményeink szerint a forprofit szférában indít majd el egy látványosabb változást.” – az ügyvezető szerint, ha lassan is, de beindítja majd a MMK-s munkavállalói kör iránti keresletet. – „Az azonos munkakörben és végzettséggel dolgozók számára az egészséges munkatársakéval megegyező bérezés lehetősége, a magasabb iskolai végzettséget elismerő díjazás és a nagyobb óraszám vállalása mind javíthatná a megváltozott munkaképességűek munkavégzési hajlandóságát és csökkenthetné elvándorlásuk veszélyét. Egyértelműen segítené a munkaerő utánpótlással kapcsolatos gondok enyhítését, és mindenképpen elfogadóbbá, pozitívabbá tehetné a munkahelyi légkört is, megfelelő érzékenyítés esetén.”

Utóbbi érdekében a Paktumiroda rendezvényeinek rendszeres témája a megváltozott
munkaképességű emberek foglalkoztatási lehetőségeinek bemutatása, a cégek érzékenyítése
érdekében. A jópéldákon keresztül ösztönözni kívánják a céges partnereik ezirányú foglalkoztatási
hajlandóságát.

A Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete is egyetért abban a
megyeszékhelyen működő HR-szolgáltatókkal, hogy a kereseti korát eltörlése kiszámíthatóbb, tisztább viszonyokat teremthet mindkét fél számára. Megyei elnökük, Barnóczki Gábor szerint „a változás miatt nem lesz szükség egyéb alternatív munkavállalási formában gondolkodni a foglalkoztatónak és foglalkoztatottnak sem. Korábban ugyanis rákényszerültek a megbízásos jogviszonyok alkalmazására – esetleges három havonkénti díjazással –, vagy a prémiumok formájában történő bérezéssel, annak érdekében, hogy elkerüljék az ellátás megszüntetését. Ez pedig mindkét félnek bizonytalanságot okozott”.

Ahhoz, hogy a kvalifikált megváltozott munkaképességű álláskeresők szakképzettségüknek megfelelő pozícióba kerüljenek, elkerülhetetlenül szükséges a végzettségük megfelelő dokumentálása. Az önéletrajzok összeállításában és a motivációs levelek megírásában is segítséget nyújtanak számukra a Miskolci Foglalkoztatási Paktum tanácsadói. Az ingyenes szolgáltatások mellett az álláskeresők és védett foglalkoztatók közötti kapcsolatfelvételt is segíteni tudja a partnerhálózatán keresztül a Paktum, amelynek ügyfélszolgálati irodája a miskolci Széchényi utca 60. szám alatt várja a megváltozott munkaképességű munkavállalókat is.