Már Hippokratész, ókori görög orvos is azt vallotta, hogy a séta a legjobb gyógyszer. Azóta számos tanulmány készült, amely ezt megerősíti. Napi 15-30 perc gyaloglás nem csupán a testünk formálásában, hanem egészségünk védelmében is segít. Összegyűjtöttünk tehát néhány olyan okot, ami miatt nyugodtan sportcipőt ragadhatsz.

Serkenti az agyműködést

Egy tanulmányból kiderül, hogy az alacsony aerob gyakorlatok, mint például a séta, javítják az általános mentális egészséget, megelőzik a demencia és az Alzheimer-kór korai kialakulását. Nem beszélve arról, hogy csökkenti a stresszt!

Javítja a látást

Elsőre furcsának tűnhet, hogy milyen összefüggés van a láb és a szem között, de több tanulmány is bizonyította, hogy a séta enyhíti a szemüregi nyomást, ezzel segítve a glaukóma, azaz a zöld hályog elleni küzdelmet.

Megelőzhető a szívbetegség

Az American Heart Association kutatásai szerint a gyaloglás nem kevésbé hatékony a futással szemben, amennyiben a szív egészségének megőrzése vagy a stroke megelőzése kapcsán említjük. A gyaloglás csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, javítja a vérkeringést, ezáltal megelőzhető vele számos szív-és érrendszeri probléma.

Növeli a tüdőkapacitást

A gyaloglás olyan aerob mozgásforma, amely növeli a vér oxigénellátottságát, erősíti a tüdőt, és segít kiüríteni a szervezetünkből a méreganyagokat. Segítségével egyes tüdőbetegségek tünetei is enyhíthetőek.

Erősíti a csontokat és az ízületet

A gyaloglás serkenti az ízületek "mozgékonyságát", csökkenve a merevséget és a fájdalmat, megakadályozza a csontritkulást és a törések kockázatát is csökkenti.

 

Képek: pixabay.com