Elindulnak a 2023-as női kosárlabda Európa-Bajnokság selejtező mérkőzései, melynek egyik összecsapásához Szekszárd ad otthont 2021. november 11-én.

Székely Norbert szövetségi kapitány még októberben kijelölte az Európa-bajnoki selejtezőkre készülő női kosárlabda válogatott keretét, melyben 3 szekszárdi játékos is meghívást kapott.

Bizakodással várjuk az előttünk álló selejtezőket. Látva a csoportot, nincs könnyű dolgunk, de mindent megteszünk azért, hogy továbbjutást érő helyen végezzünk. A játékosok Szekszárdon találkoznak a jövő hét végén, s itt készülnek a november 11-i találkozóra. A csoportunkból eredményei és játékosállománya alapján kiemelkedik Spanyolország válogatottja. Mivel velük kezdjük a csoportkört, már az első mérkőzésünk alapjaiban határozhatja meg a selejtező-sorozatot. Szekszárdon remek hangulat várható, a helyi szervezőktől minden segítséget megkapunk a zavartalan felkészüléshez. Bízom benne, hogy egy bravúros hazai győzelemmel tesszük meg az első lépést az Európa-bajnokság felé vezető úton.

– nyilatkozta Székely Norbert.

Az Atomerőmű KSC Szekszárd tagjai közül hárman is a válogatott keret tagjai: Studer Ági, Gereben Lívia és Goree Cyesha kapták meg a lehetőséget a nemzetek harcára. Székely Norberthez hasonlóan Studer Ágnes is kemény összecsapásra készül november 11-én.

Ez egy remek társaság, az egység kiváló, így a küzdőszellemünkkel semmilyen gond nem lehet. Engem személy szerint külön is motivál, hogy hazai pályán, hazai közönség előtt léphetek pályára a válogatott mezében, nagyon várom már a találkozót.

– mondta Studer Ágnes a szekszárdi sajtótájékoztatón, melyen Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke is nyilatkozott:

A magyar utánpótlás évek óta több kiváló játékost nevel fel, mára ők adják ennek a csapatnak a gerincét. A magyar női bajnokságot Európa élbajnokságai között említik, ami nem csoda, hiszen a nemzetközi porondon komoly sikereket érünk el. A Sopron évek óta a legszűkebb elit tagja, s most a Szekszárd is bejutott a legerősebb ligába, az Euroligába. Európa kupás csapataink is remekül állják a sarat, így aztán kiváló légiósok mellett fejlődhetnek fiataljaink. A magyar válogatott abból a szempontból nehéz csoportba került, hogy a világ egyik legjobb válogatottja is itt van. Azonban mi bízunk a csapatunkban, a játékosokban és a szakmai stábban, így azért dolgozunk, hogy a következő Európa-bajnokságon ismét ott legyenek a lányok.

 

Az új selejtező-sorozatban új csapatvezető segíti a csapat munkáját Pukler Gábor személyében.

Azon dolgozunk, hogy a lányok jól szerepeljenek, ehhez én minden igyekszem biztosítani a pályán kívül.

– fogalmazott Pukler Gábor.

Szabó Noémi, a KSC Szekszárd sportigazgatója így fogalmazott:

Szekszárdnak óriási dolog, hogy a spanyolok elleni mérkőzést itt rendezhetjük meg. Nekünk ez sporttörténelmi pillanat. Itt, ebben a csarnokban ilyen mérkőzést még nem rendeztek soha. Mindent meg fogunk tenni, hogy a csapat jól érezze magát, hogy profi körülmények várják a résztvevőket. A legtöbb belépő tíz perc alatt fogyott el. Elképesztő az érdeklődés, nagyon várjuk a mérkőzést. Összesen 1270 néző lehet jelen a csütörtöki összecsapáson.

A polgármester is fogadta a szövetség vezetését

Ács Rezső hivatalában fogadta Szalay Ferenc elnököt, valamint Pukler Gábor csapatvezetőt. A vendégek a város segítségét megköszönve átadták a válogatott játékosok által aláírt labdát, valamint egy csapatpólót. A találkozón Ács Rezső szóban is megerősítette:

Szekszárd egy emberként szurkol a válogatottnak, mint mondta, bízik abban, hogy ez a történelmi mérkőzés a spanyolok elleni győzelemről is emlékezetes marad.

Magyarország válogatottja a “C” jelű csoportba került, melyben Spanyolország, Románia és Izland mellé kerültek. Az 1. fordulóra kerül sor Szekszárdon, melyen a négyszeres Európa-bajnok, háromszoros VB-érmes spanyol válogatott csapatával játszanak a magyar lányok. A mérkőzés 18 órakor kezdődik a Szekszárdi Sportközpontban.

Képek: Wbasket.hu – Női kosárlabda portál