Mutatjuk mi vár rád a kertben. Ilyenkor ne feledd kezelésbe venni a lehullott leveleket, különösen a gyep és a kerti tó körül. A gyümölcsfák, -bokrok károsítóinak – főleg a kórokozóknak – jelentős része itt  telel át. Viszont a fagyérzékeny fajokat takard be lombbal.

„Rúgd be” a fűnyírót

Úgy tűnik elérkeztél az év utolsó fűnyírásához. Most már ne nyírd le a füvet 4-5 cm-nél rövidebbre, mert a hosszabb fű jobban tudja hasznosítani a napfényt.  Ez a visszametszés időszaka az évelők, bokrok, cserjék és a sövény életében.  Ha a cserjék sárgulásnak indulnak, lehajlanak az ágaik, vagy öregedni kezdenek, akkor ideje visszavágni őket. A lehullott faleveleket is el kell távolítani a sövényről azért, hogy elegendő friss levegőhöz és napfényhez jusson télen is, különben korhadásnak indulhat.

Még a fagy előtt ültess!

Ilyenkor tervezze egy napot arra, hogy elülteted a gyümölcsfákat és cserjéket. Ezt a fagyos földbe már nem tudod pótolni.
Ültetés után NE öntözd be őket. A tövüknél kupacoljuk fel a talajt. Ezzel tudod megvédeni. 

Most alapozhatod meg a tavasz színeit

Ősszel elültetheted a virághagymáka. Ha megtalálod az optimális területet a tavasz hírnökeinek, meghálálják. Viszont a cserepes, virágos növényeknek itt az ideje a beköltözésre. 

Ha ez mind megvan, akkor kezdheted a forró csoki, romantikus film hangulat megteremtését…