Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Gondoskodjunk vízmérőnk téliesítéséről

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő hetekben akár 0 fok alá is mehet a hőmérséklet, így érdemes megtenni a szükséges intézkedéseket vízmérők fagyelleni védelme érdekében.

 

Gondoskodjunk vízmérőnk téliesítéséről, hiszen nemcsak az elfagyott mérő pótlásának költségei, de a kiolvadást követően az elfolyt víz díja is minket terhelhet. Érdemes tehát gondosan felkészülni még a tél beállta előtt.

Mégis hogyan?

A vízaknában lévő vízórát még akkor is érdemes valamilyen nedvességet taszító szigetelőanyaggal beborítani, ha úgy gondoljuk, hogy "elég mélyen" helyezkedik el. Legjobb a többrétegűre hajtogatott építési fólia vagy bármilyen más nem nedvszívó szigetelőanyag.

Megoldást jelenthet az is, ha erős műanyag zsákokba faleveleket teszünk, és a zsákokat gondosan lezárva leengedjük a vízóra aknába, így a falevelek lebomlásakor keletkező hő vízóránkat fogja melegíteni.

A legeredményesebb módszer az, ha a vízmérőaknát felülről is szigeteljük. Erre a célra használhatunk 4-5 cm vastag kemény műanyag hőszigetelő (hungarocell) lapot. Vágjuk pontosan akkora méretűre, amekkora az aknánk nyílása, és alulról rögzítsük a fedőlaphoz.