Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Kifejlesztettek egy új mobil alkalmazást, amelynek célja, hogy megtanítsa az alkoholfüggők agyának jutalomközpontját arra, pohár helyett inkább a pénzhez nyúljanak.

Kutatók már régen felismerték, hogy a kisebb jutalmak pozitívan hathatnak a függőségi viselkedés megzavarására, különösen akkor, ha az ajándéktárgyak vagy utalványok olyan tevékenységekhez köthetőek, amelyek egészségre nézve pozitív szokásokra ösztönöznek.
Különféle applikációk és videójátékok segítségével a szakosodott terapeuták bizonyítottan képesek arra, hogy a függőket úgymond digitális úton kezeljék.
A DynamiCare nevű startup célja, hogy az általuk kifejlesztett alkalmazással helyettesítsék a hagyományos elvonókúrákat, illetve biztosítsanak egy olyan alternatívát az alkoholbetegségben szenvedők számára, ami nem annyira tűnik megalázónak személyükre nézve, mint a tradicionális módszerek.
A vállalat társalapítója, David Gasfriend a lap megkeresésére elmondta, az applikáció nem engedi, hogy a felhasználók bizonyos függőségeket okozó cikkekre, így például szeszes italra költsenek, helyette figyelemmel követi a gyanús tevékenységeket, és azonnal 5 dollárt – nagyjából 1 800 forintot – kínál fel az alkoholért cserébe.
Az alkalmazás Bluetooth-os alkoholszondákkal is összekapcsolható, így a terápiában részesülő páciensek állapotát valós időben lehet követni, ezáltal állandó felügyelet alatt tarthatók.