OSCAR visszatekintő

1929 óta ítélik oda minden évben a legjobb filmnek járó díjat az Oscar-t.

 A megelőző év legjobb filmjének ítélik, a legtekintélyesebbnek számító díjat, melyet gála keretében osztanak ki. Bár összesen – a speciális kategóriákat nem számítva – huszonhárom kategóriában ítélik oda a díjakat, a legjobb film az egyetlen, amelyben az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia minden tagja jogosult filmet jelölni és szavazni.

1950-ig a film gyártója vagy stúdiója, 1951 óta pedig a producerei kapják.

Az elismerés neve is némi átalakuláson ment át az idők során.

1927 – 29 Academy Award for Outstanding Picture (Oscar-díj kiemelkedő filmnek),

1924 – 40 Academy Award for Outstanding Production (Oscar-díj kiemelkedő produkciónak),

1941 – 43 Academy Award for Outstanding Motion Picture (Oscar-díj kiemelkedő mozgófilmnek),

1944 – 61 Academy Award for Best Motion Picture (Oscar-díj a legjobb mozgófilmnek),

1962 – től Academy Award for Best Picture (Oscar-díj a legjobb filmnek) nevezik.


1929

Hollywood Roosevelt Hotel Virágszobájában tartották a díjátadó eseményt, melyen három alkotás versengett a neves elismerésért.

7TH HEAVEN (A hetedik mennyország) Fox

THE RACKET (Az ütő) The Caddo Company

WINGS (Szárnyak, vagy még ismert Fiatal sasok)

közül a Szárnyak, a Paramount Famous Lasky (későbbi Paramount Pictures) filmstúdió nyerte el a kiemelkedő filmnek járó díjat.

   Wings – Szárnyak

A Szárnyak, 1927-ben bemutatott amerikai romantikus, háborús dráma, amelyet William A. Wellman rendezett. Az egyetlen némafilm volt 2012-ig (The Artist – A némafilmes), amely elnyerte ezt a rangos elismerést.

1997-ben a Nemezti Filmarchívumba választotta az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Filmmegőrzési Bizottsága.


A film két férfi Jack Powell (Charles Rogers) és David Armstrong (Richard Arlen) szerelmi küzdelméről szól, hogy elnyerjék a csinos Sylvia Lewis (Jobyna Ralston) kegyeit. A románcba bele keveredik, Mary Preston (Clara Bow) is, aki reménytelen szerelmet érez Jack iránt.

Mindkét fiatalember behívót kap a légierőtől az első világháború alatt és ott barátságot köt.

Véletlen folytán Jack a csatatéren lelövi Davidet, aki meghal.

A hősként hazatérő Jack  meglátogatja David gyászoló szüleit, barátja édesanyja nem őt, hanem a háborút okolja fia haláláért.

Jack végül rájön, hogy szereti Maryt, és a film az ő csókjukkal zárul.


A producer Lucian Hubbard kimondottan azért William A. Wellmant kérte fel a rendezésre, mert volt első világháborús pilótatapasztalata, csakúgy, mint a színész Richard Arlennek. Charles Rogers a forgatás alatt végzett el egy repülőtanfolyamot, és utána őt is filmezhették repülve.

A levegőben lévő csatajelenetek egy része színes. Nem természetes, de az ég és a felhők ügyesen színezettek, plusz színezett lángnyelvek lövöldöznek olyan repülőgépekről, amelyek süllyednek, spiráloznak és utána zuhannak a mélybe. Tizennyolc repülőt láthatunk egyszerre a levegőben, üldöző és bombázó gépek, amiket dupla fényképezéssel sokszoroztak meg és maketteket használtak.

 

A megjelenéskor elismert technikai hozzáértéséért és realizmusáért a film vált a mércéjévé, a jövőbeni repülési filmeknek, főként a reális légiharc-szekvenciák miatt.

A Szárnyak az egyik első olyan nagy nyilvánosság előtt vetített film, melyben meztelenség is felbukkant? Clara Bow melleit lehet látni egy másodperc erejéig, mialatt a párizsi hálószobában átöltözik.

A film azonnali siker lett. A premier a New York -i Criterion Színházban volt, ahol 63 hétig játszották. A kritikusok is nagy elismeréssel szóltak a filmről, a The New York Times szerint a repülési jelenetek nagyon realisztikusak és egyben lenyűgözőek voltak.