Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Odalett a Helikon Kastélymúzeum összes madara!

Az elhullott madarakban kimutatott madárinfluenza miatt fel kellett számolni a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkjának teljes állományát.

Tájékoztatásuk szerint a madárpark munkatársai nemrég arra lettek figyelmesek, hogy egymás után pusztulnak el a szárnyasok, látszólag minden ok nélkül Az intézmény azonnal lezárta az érintett területet, egyúttal jelentették a problémát a szakhatóságnak. A mintákból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma mindegyik esetben a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta.

Hogy ne terjedjen tovább a betegség, az állategészségügyi szakemberek úgy döntöttek, felszámolják a park teljes madárállományát. A szükséges óvintézkedések elvégzése érdekében december 31-ig a pálmaházat és a madárparkot is zárva tartják a látogatók előtt. A közlemény kitér arra is, ez óriási veszteség az intézménynek és a látogatóknak, akiknek az egyedi és ritka madárállomány különleges élményt adott. 

Az esettel kapcsolatban a Nébih azt írta: a madárparkban 380, különböző fajhoz tartozó vadmadarat tartottak. A terület nagy része madárhálóval fedett, az ott található tórendszer azonban kedvelt pihenőhelye a vadon élő tőkésrécéknek, a vadmadár-populáció fertőzésközvetítő szerepének súlyosságát tehát ez az eset is igazolja.