Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Sport

Olimpiai bajnok Szilágyi Áron

Nem indult jól magyar szempontból az ötkarikás játékok, a férfi kardvívóknál se Decsi Tamás, se Szatmári András nem jutott be a legjobb 16 közé, így már csak a címvédő Szilágyi Áron maradt versenyben, aki egy venezuelai sportolót győzött le első meccsén. A fölényes sikert hasonló győzelmek követték, két iráni jött a sorban, majd az elsődöntőben a georgiai Bazadze, aki ellen két tus döntött, de a kétszeres olimpiai bajnok javára. A fináléban aztán imponáló teljesítményt nyújtott a bajnok, Szilágyi Áron így magabiztosan legyőzte az olasz Samelét is, így először a vívók között másodszor is megvédte az egyéni olimpiai bajnoki címét!

Vereséget szenvedett a másodikként rangsorolt olasz ellen teakwondóban Salim Omar, de miután ellenfele a döntői menetelt ő a vígaszágon folytathatta. Élt is a felkínált lehetőséggel, és thaiföldi ellenfelét nagy különbséggel verte. A bronzmeccsen egy koreai ellenféllel került szembe, akit erősebbnek bizonyult, így akárcsak 21 évvel ezelőtt nagybátyja, Omar is az ötödik helyen zárta a


Kínai aranyéremmel kezdődött amúgy az olimpia, a medálokat női légpuskában osztották ki, ebből nekünk nem jutott, a gödöllői Mészáros Eszter a huszadik helyen végzett.

A cselgáncs 48 kg-os súlycsoportjában Csernoviczki Éva indiai ellenfelét ipponnal legyőzve továbbjutott az első mérkőzésén, de aztán a világbajnok japán Tonaki ellen verseséget szenvedett. 

Az ökölvívóknál az egyetlen magyar bunyósra, Gálos Rolandra már az első percben számolni kellett, kazah ellenfele egyhangú pontozásal nyert, így a bajai öklövő kiesett.

A kerékpáros mezőnyversenyénen célba ért, de limitidőn túl Valter Attila. Mint közösségi oldalán beszámolt, a verseny hajrájában a nem az élmezőnyhöz tartozó bringásokat a szervezők nem tudni miért, de megállították, páran azonban – köztük Attila is úgy gpndolta, hogy végig akarja tekerni a 234 km-es versenyt, így 13 perc után négyen elindultak és befejezték a versenyt.


Kiesett az asztaliteniszetők vegyes párosának kűzdelméből Szudi Ádám és Pergel Szandra, akik a végső győzelemre is esélyesebb hongkongi ellenfelükkel nem bírtak a nyolc közé jutásért vívott meccsen. Kora délután állt sztalhoz Madarász Dóra, akik nigériai ellenfelétől kapott ki 4-1-re, Majoros Bence viszont hozta a papírformát, és 4-0-ra lelépte algír ellenfelét.

Úszásban selejtezőkkel indul a program: 400 m vegyesen a nőknél az Eb-ezüstérmes Mihályvári-Farkas Viktória a hatodik, míg a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka a hetedik legjobb idővel jutott döntőbe. A férfiaknál Verrasztó Dávid két sikertelen próbálkozás után Tokióban már bejutott a döntőbe, a negyedik idővel kvalifikált. Bernek Péternek ugyanez nem sikerült.  Női 100 m pillangón a győri Sebestyén Dalma a 27., míg férfi 400 m gyorson Zombori Gábor a 18.helyen végzett, így ők ebben a versenyszámban befejezték.