Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Gazdaság

Ennyit kereshet ma egy nyugdíjas Magyarországon

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A járvány időszakában elkezdődött munkaerőhiány problémája még mindig fennáll, ezért több cég (köztük multik is) a diákokon kívül várják a nyugdíj mellett dolgozni vágyó időseket is.

A multikban és a kkv szektorban (azaz a mikro- kis- és középvállalkozások) is alkalmaznak diákokat, nyugdíjasokaz, kismamákat, valamint megváltozott munkaképességűeket. Ennek oka pedig az, hogy nélkülük egyre nehezebb feltölteni a létszámot.

„Egyértelműen felgyorsította a munkaerő-piaci változásokat a Covid-19 úgy hazánkban, mint nemzetközileg.  A koronavírus-járvány kitörése nélkül lehetetlen lett volna ilyen gyorsan, ennyire látványos eredményt elérni azokon a területeken, ahol korábban csak irodai környezetben elképzelhető munkakörökbe kerestek dolgozókat vagy a toborzás az eredménytelenség miatt már múlt év februárjában megfeneklett.”

– állapította meg Dénes Rajmund Roland, az MMOSZ elnöke.

A magyar nyugdíjasokat is várják

Dolgos Attila, a KÖZÉSZ alelnöke szerint a magyar cégek nagyon örülnek és kifejezetten kompromisszumképesek a jó nyugdíjas szakemberekkel szemben. A termelés növekedésével együtt növekszik a munkalehetőségek száma.

Az is jól látszik, hogy minden harmadik nyugdíjba vonult ember tovább dolgozik vagy a szakmájában vagy egy másik szektorban.

Pénzcentrum most összeszedte, az ország különböző pontjain mennyit lehet keresni a felkínált pozíciókban.

-csomagolót/operátort Budapest IX. kerületében óránként 1250 forintos bruttóval keresnek 4, 6 vagy akár 8 órára;

-tálaló segítőt Kecskeméten bruttó 1200 forintos órabérrel keresnek;

-egy pécsi pékségbe eladóként bruttó 1259 forintos órabérrel csábítják a leendő munkavállalókat;

-Dunaújvárosban kézbesítőként óránként akár bruttó 1600 forintot is meg lehet keresni;

-Bicskén húspultos eladó-pénztárost bruttó 2047 forintos órabérrel keresnek;

-takarítóként Szolnokon pedig 1220 forintos órabérért keresik a nyugdíjas munkaerőt.

 

Dolgos Attila szerint az átlagos kereset 80-120 ezer forint havonta, amit napi 4 óra munkával vagy heti két napban 8 órával el lehet érni. Viszont vannak, akik egész hónapban dolgoznak, ők 200-300 ezer forinttal is kiegészíthetik a nyugdíjukat.