Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Orbán Viktor: Az egészségügyi dolgozóknak kötelező az oltás

Budapest, 2021. július 16. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz az oltás és az iskolakezdés előtt minden gyermeknek lehetősége lesz felvenni a vakcinát – többek közt erről is szólt ma reggel Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő interjújának legfontosabb részletei foglaltuk össze. 

A miniszterelnök a harmdik oltással kapcsolatban elmondta, a kormányülésen az a döntés született, hogy lehetővé teszik a harmadik oltást, de a második oltás után négy hónapnak el kell telnie – mondta a miniszterelnök. A harmadik oltások lebonyolításával kapcsolatban elhangzott, a  minél kevesebb adminisztrációval szeretnék megoldani. Időpontot kell kérni azon a helyen, ahol megkapták az első két oltást. Az orvosok döntenek arról, hogy milyen oltást adjanak be harmadiknak.

Azzal kapcsolatban, hogy mely munkakörökben lesz kötelező az oltás megléte Orbán Viktor elmondta, nem híve a kényszerítésnek. Hozzátette egy területen rendelik el a kötelező oltást, ez pedig az egészségügy. Orbán Viktor kiemelte,  Magyarország még mindig a legbizotnságosabb ország az átoltottságot tekintve az unióban. 

A követekező időszakban felkeresik azokat az időseket, akik eddig még nem éltek az oltás lehetőségével. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban elmondta, azok az idősek, akik nincsenek beoltva, a delta variáns miatt nagy veszélynek vannak kitéve.  

A miniszterelnök a fiatalok oltásával kapcsolatban ismertette, a  16-18 év közöttiek átoltottsága 45 százalék körül van. A 12-15 év közöttieket is oltják, ott 13 százalékos az átoltottság. Az iskolakezdés előtti napokban oltási napokat rendeznek majd, így minden gyermek megkaphatja az intézményekben az oltást – mondta a kormányfő.

A koronavírus negyedik hullámával kapcslatban elhangzott, ha Európában lesz negyedik hullám, akkor az Magyarországra is elér.  A fő kérdés, hogy hány oltatlan embert talál a vírus – tette hozzá a miniszterelnök. 

A külföldi utazásokról, nyaralásokról is szó esett. Orbán Viktor azt kérte a magyar emberektől, hogy  csak azok utazzanak külföldre nyaralni, akik mindkét oltást megkapták már.