Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Percre pontos adatok Miskolc levegőminőségéről

Szeptember 2-án adták át a Miskolci Egyetemen a HungAIRy PM monitoring rendszert, így már a nyilvánosság számára is elérhető a pmmonitoring.hu honlap. Ezen az oldalon pontos adatokat találhatunk Miskolc levegőminőségéről.

A Miskolci Egyetem és Miskolc MJV Önkormányzatának szakemberei több mint két éves közös kutató-fejlesztő munkájának eredményeképp készült el a mérőegység-hálózat és a honlap. 

“Mindenképpen egy mérföldkő az, hogy ez a monitoring rendszer kialakul és ezek a mérőpontok üzembe álljanak, hiszen a város minden területéről percre kész adataink lesznek és lehetőség lesz arra, hogy beavatkozzunk azokon a területeken, ahol probléma van” – emelte ki Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere.

Az ünnepélyes átadáson még köszöntőt mondott Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora és Bozzay Péter, a Herman Ottó Intézet N.Kft. ügyvezetője.

A mérőegység-hálózatot Prof. Dr. Palotás Árpád Bence dékán adta át és Dr. Szenzor, aki egy videón mutatta be a weboldal működését. A rendszer átadása egy több színnel világító szenzor leleplezésével és működésének élő bemutatásával történt: a szenzorba füstöt juttatva megváltozott a mért PM szennyezettség, amelyet a felvillanó piros lámpa jelzett.

 

 

 

Dr. Szenzor egy animációs figura, a pmmonitoring rendszer „arca”, a miskolci levegőminőség szakértője.

 

 

 

 

 

 

Mire jó és hogyan épül fel a HungAIRy PM monitoring rendszer?

 

Létrehozásának fő célja az volt, hogy nagy felbontású adatokkal rendelkezzünk Miskolc levegőminőségéről és ezt az információt egyszerű, praktikus, közérthető formában mindenki számára hozzáférhetővé tegyük – áll a Miskolci Egyetem közleményében. A honlapon nemcsak az adatokat mutatják be térképes formában, hanem egészségtanácsokkal, további hasznos tudnivalókkal is szolgálnak a levegőminőség javítása érdekében.Az adatok feldolgozása továbbá segít Miskolc levegőminőségi folyamatainak megismerésében, ezáltal a szennyezettség csökkentéséhez szükséges feladatok meghatározásában.

A mérőhálózat pontjainak kijelölésénél a fő cél az volt, hogy a város minden területéről rendelkezzenek megfelelő információkkal. A referencia helyszínek esetében a szenzorokat a városban jelenleg üzemelő 3 automata mérőállomáson helyezték el, együttműködve a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatallal, mint üzemeltetővel. Az alaphálózatban a város fő tengelyén elhelyezkedő egyes településrészek kerültek kijelölésre. A „városi 1. Városrészek” megnevezésű csoportba a fő tengely közelében elhelyezkedő településrészek kerültek. A kiválasztásnál figyelembe vették, hogy mind a kertvárosias (egyedi fűtésű), mind az emeletes bérházas (távfűtésű) övezetre rendelkezzenek adatokkal. A „városi 2. Periféria” csoport mérőegységei a város külső területein találhatók.  A „környék” elnevezésű mérőpontok a város közvetlen szomszédságában található településekre vonatkoznak.

A HungAIRy célja Magyarország 8 legszennyezettebb régiójában, 10 nagyváros közreműködésével a levegőminőség javítása. Ezt többek között emissziós adatbázisok fejlesztésével, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel és egy országos szakértői, tanácsadói hálózat (ún. Ökomenedzser Hálózat) felállításával valósítja meg – áll az önkormányzat közleményében.

 

Az ünnepélyes átadáson elhangzott köszöntők megtekinthetőek a fenti videóban.