A legkiválóbb magyar bölcsészhallgatók látogatnak a miskolci campusra.

A 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) programsorozatának részeként – 2021-ben első ízben és hagyományteremtő céllal – a szervezők meghirdették az OTDK Plusz
Gálát, amelynek résztvevői olyan fiatal tehetségek lesznek, akik tagozati első helyezést értek el a tavaszi, még online formában lebonyolított OTDK vetélkedőn. A Humán Tudományi Szekció rendezvénye szeptember 16–17-én a miskolci campuson fog megvalósulni, így bátran elmondhatjuk, hogy a magyar bölcsészhallgatók krémje érkezik az Egyetemvárosba.
Az OTDK – mint a magyar ajkú felsőoktatás hagyományosan legnagyobb hallgatói seregszemléje – immár 70 éve kínál kiváló lehetőséget a tudományos kutatást folytató hallgatók számára, hogy eredményeiket a szélesebb szakmai közönség elé tárják, egyúttal jobban megismerjék egymást, ezáltal pedig értékes szakmai és emberi kapcsolatokra tegyenek szert. Idén 2021. április 14. és 16. között – fennállása óta már másodjára – a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara rendezte az OTDK Humán Tudományi Szekciójának konferenciáját. Akkor a járványhelyzet sajnos nem tette lehetővé, hogy a rangos diákkonferencia hagyományos formában, tehát személyes jelenléttel valósuljon meg: első ízben online zajlottak a tudományos tanácskozások. Jóllehet a hallgatók így is értékes szakmai tapasztalatokkal gazdagodtak, a személyes találkozások elmaradtak – márpedig a közösségépítés, a jövő tudósnemzedékének közösségé formálása is fontos részét képezi az OTDK missziójának.
Mindezt figyelembe véve a szervezők meghirdették az OTDK Plusz című – gála jellegű – diákkonferenciát és prezentációs versenyt, amelynek fő célja, hogy az online térbe kényszerült forduló után – legalább részben pótolva az elmaradást – egy immár jelenléti eseményre is sor kerüljön, ahol a fiatal tehetségek személyesen is megmutathatják magukat. Ide már csak a Kárpát-medence legkiválóbb bölcsész diáktudósai kaptak meghívást: a legszűkebb elit, azaz a tavaszi OTDK tagozati első helyezettjei. Összesen 30 fiatal kutató érkezik Miskolcra, akik három
tudományterületi tagozat keretében fogják bemutatni legújabb eredményeiket 2021. szeptember 16-án és 17-én.
„Igazán sajnáltuk, hogy a miskolci OTDK tavasszal csak online formában tudott megvalósulni, hiszen így elmaradtak a találkozások és mindazok az élmények, amelyek egy-egy konferenciával járnak. Roppant örömteli, hogy ezúttal – köszönhetően a sikeres oltási kampánynak – végre személyesen is találkozhatunk, és a miskolci Egyetemváros, amely az ország egyik, ha nem a legszebb campusa, ténylegesen is otthont adhat a legkiválóbb bölcsész diáktudósok rangos konferenciájának” – mondta Dr. Rada János, a rendezvény szervezőbizottságának titkára.