Szeptember 10-én volt a öngyilkosság megelőzésének világnapja, ám az egész szeptember egyfajta prevenciós hónapnak számít. Ilyenkor különösképpen ügyelünk arra, hogy megfelelő információt juttassunk ismerőseinkhez és figyelünk a környezetünkre. Ám nem csak ebben hónapban kéne arra figyelnünk, hogy fiatalokat oktassunk, hanem az év minden napján oda kéne figyelnünk a körülöttünk élő emberekre.

A lelki problémának minden esetben vannak jelei

Ha valakit folyamatosan sérelmek érnek, ha bármilyen formában vagy mértékben bántalmazzák, annak jelei megmutatkoznak. A napi, folyamatos társas kapcsolatok (beszélgetés, értő figyelem stb.) során ezt könnyen észlelheti, érzékelheti a környezet. Ha a gyermek, serdülő, fiatal vagy felnőtt alvászavarra panaszkodik (fél vagy nem tud aludni), ha ok nélkül fáj a feje, hasa, étvágytalan vagy éppen túl sokat eszik, feladatai ellátásában visszaesés mutatkozik, magatartásában is hirtelen változás jelentkezik érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen problémával, nehézséggel küzd.

A problémák köre nagyon változatos

Ha a helyzettel a család, közösség tehetetlennek érzi magát, úgy érzik, ők maguk nem tudnak segíteni, minden esetben érdemes szakember segítségét kérni. Az öngyilkosság elsődleges oka ugyanis a kétségbeesés azon mértéke, amivel magára maradt az egyén. Ha a családi kötelékek rendben vannak, ha a baráti kapcsolódások élők, valósak és a krízist, problémát megélő személy nem marad magára a nehézségével, akkor az öngyilkosság megelőzhető, kivédhető.

Figyeljünk oda egymásra, hiszen akár egy kedves szó vagy egy mosoly is sokat számít.

 

Kép: pixabay.com