Amint kiderül, hogy a jelentkezőt felvették a vágyott egyetemre, indulhat a lakáskeresés.

Már csak egy hetet kell várni, hogy bejelentsék a 2021-es felvételi ponthatárokat. A Felvi.hu friss adatai alapján idén is nagy számban jelentkeztek a továbbtanulni vágyók az ország felsőoktatási intézményeibe és az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a legjobb ingatlanok villámgyorsan bérlőre vagy új tulajdonosra találnak. Ezért, aki még nem tette meg a szükséges lépéseket, jobb, ha most alaposan szétnéz a piacon. Az OTP Ingatlanpont szakértői feltérképezték a nagyobb egyetemvárosok albérlet- és ingatlankínálatát.
„Az ingatlanpiac és a bérbeadók mindig nagy várakozással tekintenek a felsőoktatási ponthatárok kihirdetésére, az idei évben ez különösen igaz, mert a tavalyi nagy zuhanás után idén a lassan emelkedő tendencia ellenére még mindig érződik a járvány hatása a bérleti díjakon. A fokozatos nyitás ugyanakkor bizalomra ad okot, és amennyiben a távoktatást ismét felváltja az intézmények látogathatósága, az valószínűleg a piacon is érzékeltetni fogja hatását. Azoknak a szülőknek, akik – azon túl, hogy gyermekük lakhatását biztosítanák az egyetemi tanulmányok alatt – ingatlanbefektetésben is gondolkodnak, a lakásbérlés helyett továbbra is kiváló megoldás lehet egy egyetemhez közeli lakás megvásárlása” – mondta Valkó Dávid vezető elemző.
A szakemberek szerint Miskolc, Eger és Debrecen ingatlanpiacát még nem rohamozták meg az érdeklődők. Az egyetemi felvételik kapcsán megszokott vásárlási hullám egyelőre nem érte el ezeket a városokat, nagy eséllyel az utolsó pillanatban fognak dönteni a vásárlók annak függvényében, hogy miként alakulnak az őszi képzések. A pontszámok kihirdetését követően azonban könnyen beindulhat a lakáspiac ezen része is.