Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Romlott a vízminőség – kizárták a Szinva forrást

0:00
/
Romlott a vízminőség – kizárták a Szinva forrást

A csapadékos időjárás hatására, a figyelő rendszer riasztása alapján a Lillafüredi Szinva forrás időszakosan kizárásra került az ivóvízellátó rendszerből. A MIVÍZ Kft. Szakemberi jelenleg is azon dolgoznak, hogy az ivóvíz-szolgáltatás a fogyasztók számára zavartalanul fennmaradjon.

Miskolc az ivóvizét, a kitűnő minőségű bükki karsztvízművekből kapja. A Lillafüredi Szinva forráscsoport Lillafüred, Felső és Alsó-Hámoron kívül Miskolc nyugati részének vízellátását, valamint a Borsodvíz Zrt. felé átadva Bükkszentkereszt, Répáshuta ivóvizét biztosítja. A karsztforrások vízutánpótlása karsztjárat rendszereken keresztül történik, melyben a víz nagy sebességgel is közlekedhet. Főleg akkor van baj, ha sok eső esik, hiszen a hirtelen megtelt karsztjáratokban mozgó víz a felszínről esetlegesen bemosódott szennyeződéseket magával ragadva a vízműtelepek nyersvizében is vízminőség romlást eredményezhet. A MIVÍZ Kft. monitoring és vízminőség-vizsgáló rendszere a vízminőség romlást folyamatosan figyeli és a szigorúan meghatározott határértékek bármelyikének elérése esetén az adott forrást átmenetileg kizárja a hálózatból a maximális biztonság érdekében – áll a miskolci önkormányzat közleményében.

Így esett ki ideiglenesen a Szinva forrás a játékból

A Szinva forrás Lillafüredi, Felső-Hámor, Alsó-Hámor vízellátási területén a vízszolgáltatás biztosítása érdekében a szükséges ivóvíz pótlását vízkormányzással, illetve lajtkocsis vízpótlással biztosítja a MIVÍZ.

Jelenleg is zavartalan, folyamatos az ivóvízellátás, a víz minősége megfelelő, fogyasztható, melyet a biztonsági figyelőrendszer folyamatosan ellenőriz.

A cég most arra kéri az érintett terület fogyasztóit, hogy a nagyobb vízigénnyel járó tevékenységeket – amennyiben lehetséges – a Szinva forrás visszakapcsolása utáni időszakra ütemezzék.