Te is építettél már kövekből tornyot? Ne tedd többet! 

Van vallási múltja

Vannak olyanok, akik azt mondják, számukra a kőtornyok építése egyfajta meditáció. A Himalájában valóban vannak olyan kőtornyok, amelyeket vallási okokból állítottak. Ezek imádságként vagy a halottak előtti tisztelgésre szolgálnak. 

Neked kihívás, másnak pusztulás

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Bakonyerdő Zrt. is közleményt adott ki  az elmúlt években, melyben felhívta a túrázók figyelmét arra, hogy a kiemelten gazdag élővilágú természetvédelmi területen bármilyen nemű, ideiglenes vagy végleges eredménnyel járó beavatkozás (például idegen tárgyak elhelyezése, vagy a terület átrendezése) TILOS. 

Nem csak hazánkban okoz gondot a kőtorony számának gyarapodás

A Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén is gondot okoz, ahol a helyi természetvédők elégelték meg, hogy egyes partszakaszokat szinte ellepték a kőtornyok, és kampányt indítottak azért, hogy megtiltsák ezek építését.

Akciót hirdettek a bontásért

Internetes felhívást is indítottak, melynek keretében egy toronybontási akciót is szerveztek és videókban azt is elmagyarázzák, miért is káros ez a látszólag ártatlannak tűnő szokás. 

A kövek alatt parányi élőlények élnek, melyek számára a kövek elmozdítása, egymásra rakosgatása akár végzetes is lehet. 

Például egy hazai patak partján a kövek ide-oda rakosgatása az ott meglapuló kérész, álkérész, szitakötő lárvák, a pataki csigák, köztük például a különleges nevű folyóvízi sapkacsiga életet zavarja meg. 

Védett állatok is elpusztulhatnak

A kövek között éldegél két védett hazai tízlábú rákunk, a kövi és folyami rák is. Nekik is sokat árthatsz! 

Mielőtt építkeznél, kérünk, gondolj rájuk!