Bad Moms trailer

Akinek gyermeke van, az előbb-utóbb akarata ellenére is belekerül olyan Facebook csoportokba, levelezőlistákba, amiket nagy valószínűséggel nem akar, de muszáj, hogy nyomon tudja követni az iskolai, óvodai történéseket.

Mindig van egy-két szülő, aki szerencsés esetben magára vállalja a feladatot, hogy a Szülői Munkaközösség (SZMK) tagjaként összegyűjti a kérdéseket, és amolyan szócső lesz a pedagógusok és a szülők közt. Az alapelv csodás, és csak üdvözölni tudom, hogy nem kell folyton szülői értekezletre járni és megszavazni olyan dolgokat, mint például vegyünk-e új szőnyeget az óvodai csoportszobába, vagy új labdákat az iskolába, ezek mind könnyedén megoldódnak, ha van egy „tökös” SZMK-s!

Na de… a gondok akkor adódnak, ha valami globális probléma van, mint például a koronavírus, vagy egy nagy esemény, mint például ballagás! Ilyenkor előkerülnek a jól ismert szülő típusok: az „én aztán nem fizetek ilyen hülyeségért”, „hova lett az osztálypénz, már megint mire kell pénzt beküldeni?”, jön az okoskodó-de semmit nem tudó apuka, a pikírt megjegyzéseket tevő anyuka, és elkezdenek ömleni a kommentek, a végeláthatatlan beszélgetés elindul!

Tapasztalataim szerint mindig eldurvul a helyzet! Mindig van egy, vagy két szülő, aki annyira jól tudja, hogy felmerül a kérdés, miért nem ő csinálja! A vége pedig az, hogy kilépsz a beszélgetésből! És némítod a csoportot és legszívesebben eltörölnéd a föld színéről, de nem lehet, mert gyermeked életének „fontos” történései itt dőlnek el!

Az egyik kedvencem az volt, amikor bölcsődében, – igen, már ott is van Facebook csoport-, az óvodába menő gyerekek búcsú ajándékánál már olyan dolgok merültek fel, hogy küldjük el vacsorázni a bölcsis néniket, vagy színházba, esetleg vegyünk valami szép ékszert…azt már nem vártam meg, hogy kilyukadjunk a Ferrarinál masnival átkötve, és kiléptem a csoportból! De egy egyszerű mikulás csomagon is el tud úszni a banda! Volt olyan, hogy már több kiló mogyoró, narancs, kisautó, Barbie és egy család komplett költségvetése is előkerült a mikuláscsomag megtöltésénél!

Vagy bütykölő délutánt szerveznek az unatkozó anyukák a kétéveseknek, akik ugye nem igazán tudnak még bánni az ollóval és ragasztóval, ergo anyuka fog ott ülni, és munka után levezetésként nyuszikát fabrikálni lencséből, meg fonalból!

Szóval akinek gyermeke van, ne csak a hozzá szükséges türelemmel vértezze fel magát, hanem a csoport-és osztálytársak szüleihez is! Boldog SZMK-s éveket kívánok mindenkinek!