LONDON, ENGLAND - OCTOBER 27: Salma Hayek with her daughter Valentina Paloma Pinault attend the "Eternals" UK Premiere at the BFI IMAX Waterloo on October 27, 2021 in London, England. (Photo by Tim P. Whitby/Getty Images)

Pályafutását Mexikóban kezdte a Teresa című telenovellával, valamint szerepelt a Milagros sikátor romantikus filmdrámában, amelyért Ariel-díjra jelölték. 1991-ben Hollywoodba költözött, és olyan filmekben kapott szerepet, mint a Desperado, az Alkonyattól pirkadatig, a Wild Wild West – Vadiúj vadnyugat és a Dogma.

Hayek áttörő szerepe a 2002-es Frida című film volt, Frida Kahlo mexikói festőművészt eljátszva, amelyért Oscar-díjra, Golden Globe-díjra, Screen Actors-díjra és BAFTA-díjra jelölték.

Hayek 2006-ban szeretett bele François-Henri Pinault francia üzletemberbe. A következő évben született meg Valentina. Annak ellenére, hogy a pár 2008-ban bejelentette, hogy szakítanak egymással, 2009-ben mégis összeházasodtak, és azóta is boldog kapcsolatban élnek.

A színésznő 39 éves volt, amikor megismerkedett a férjével, és 41 éves, amikor világra hozta a lányát. Korábban úgy nyilatkozott, hálás a sorsnak, hogy így alakult, mert ennyi idősen már maximálisan kiismerte magát, és pontosan tudta, mit akar az élettől.

„Szerintem jobb anya vagyok azért, mert a kislányom később született. Persze nem hazudok, azért könnyebben elfáradok” – nyilatkozta 2019-ben.

A mai napig foglalkoztatott színésznő, aki nem rest beszélni a változókorról (idézet egy két évvel ezelőtti interjúból):

 „Önmagában a tény, hogy 52 éves nő vagyok és mégis főszerepet játszom egy nagy költségvetésű akciófilmben, előrelépésnek és újdonságnak számít. A film már ezzel is állít valamit. Ráadásul a történetben szó esik a klimaxról is, ami azért nem számít szokványos beszédtémának az akciófilmekben. Ezt például én adtam hozzá a forgatókönyvhöz. Fantasztikus, hogy benne lehet a filmben, és tényleg nagyon vicces” – mondta Salma Hayek.

Nemrég mutatták be új filmjét, ezért az elmúlt időszakban sűrűn léphetett a vörös szőnyegre. Idén ősszel érkezett meg a mozikba az Örökkévalók, október végén Londonban volt jelenése a mozi premierje miatt. Innen is látni, mennyire jó formában van: