Kezdőlap LIFE MAGAZIN Női Napozó

Vajon hányan mennek az arborétumokba fejszével?

A Covid hatása az Avasi Arborétum Fenyőkert látogatottságára pozitívan hatott. Főként a korlátozások miatt, amikor a legtöbb helyet be kellett zárni és az emberek nem tudták hol eltölteni a szabadidejüket. Mivel az arborétumok nyitvatartását a kormányrendelet nem korlátozta, így a nyitvatartásuk zavartalanul biztosított volt. A szükséges intézkedéseket megtették, kézfertőtlenítő, szappan a látogatók rendelkezésére állt. Szerencsére a Fenyőkert viszonylag nagy területen helyezkedik el, így az ide érkezők egymástól megfelelő távolságot tartva tudták bejárni a gyűjteményes kertet.

A látogatók a Covid hatására sokkal nyitottabbak lettek a szabadtéri programokra, zöldterületek felkeresésére. Ez abból is adódhat, hogy a zártabb terek, vendéglátó helyszínek nyitva tartását korlátozták, de a friss, szabad levegőn való időtöltés még fontosabbá vált a járványhelyzet kialakulása óta. A látogatók rendezetten és a szükséges szabályokat betartva tartózkodtak a Fenyőkertben. A Fenyőgyűjteményben szerencsére ritkán fordult elő illegális fakivágás és lopás. A kerítést igyekeznek megfelelően stabilan tartani, valamint a területet rendszeresen ellenőrzik.

Az arborétumok tapasztalataiból is nyilvánvalóan látszik, hogy pozitívan hatott a látogatottságra a járványidőszak és a korlátorzások feloldásával sem változott a helyzet. A természetben való időtöltés, séta kiváló hatással van az ember idegeinek megnyugtatására, ami a Covid okozta feszültségekkel teli időszakban különösen fontos. A szabadidő eltöltése mellett az arborétumok különleges növényvilágának megismerése hozzájárul a látogatók ismereteinek bővítéséhez, amit a hétköznapok során is tovább tudnak hasznosítani. Mielőtt bárki elindulna egy arborétumba, érdemes a weboldalakon utána olvasni, hogy milyen programok és szolgáltatások vannak, mellyel még tartalmasabban tölthetik el az idejüket a szabadban.

A legtöbb arborétumban nem hoznak külön intézkedést a karácsonyi fakivágások megelőzésére, de van kivétel is. A Kecskeméti Arborétum például december 1-től 25-ig zárva van, december 26-tól 8 órától 16 óráig látogatható. A Kecskeméti Arborétum ingyenesen látogatható, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. kezelésében van.