Folytatjuk karácsonyi fűszerkisokos sorozatunkat, ma újabb 4 isteni fűszerrel ismerkedünk meg! Amellett, hogy finomabbá varázsolják ételeinket és italainkat, még az egészségünkre is jótékonyan hathatnak. Íme a legnépszerűbb karácsonyi fűszerek közül a következő négyesfogat és néhány fontos, érdekes tudnivaló róluk!

SZEGFŰSZEG

Eredete: A szegfűszeg a mirtuszfélék családjába tartozik. Eredeti őshazája Indonézia. Manapság világszerte számos helyen termesztik, Molukkától (ami egy indonéziai szigetcsoport) Madagaszkáron át egészen Zanzibárig.

Íze: Intenzív, édes-fűszeres és enyhén égető, kesernyés. Karakteres ízét magas illóolaj-tartalmának köszönheti.

Felhasználása: A szegfűszeg a szegfűszegfa pirosló virágbimbói, amelyeket addig szárítanak, amíg azok meg nem sötétednek. A legillatosabbak a fiatal bimbók. Az üzletekben egészben, vagy porrá őrölve is beszerezhetjük. A jó minőségű őrlemény sötétbarna színű. A homokszínű árnyalat arra utal, hogy a virágzat szárát is beledarálták. A friss szegfűszeg elsüllyed a vízben, és ha megnyomkodjuk, kissé olajos.

Egészségre gyakorolt hatása: Régi házi praktika a szegfűszeg fogfájásra történő alkalmazása, a fűszer ugyanis enyhén érzéstelenít és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

CSILLAGÁNIZS

Eredete: A zárvatermők törzsébe tartozó csillagánizs Dél-Kínából származik.

Íze: Az ánizséra emlékeztető ízét a benne lévő anetolnak köszönheti, amely illóolajának összetevője.

Felhasználása: A csillag formájú termés 6-10 kis kapszulából áll össze, amelyben a magok találhatóak. Illóolaja a nem a magokban található, hanem a termésben. 

Egészségre gyakorolt hatása: Köhögéscsillapító, oldja a letapadt váladékot. Támogatja az emésztést, valamint vízhajtó tulajdonsággal is rendelkezik.

ÁNIZS

Eredete: A zellerfélék családjába tartozó ánizs a Földközi-tenger mediterrán partjain őshonos növény. Hazánkban is termeszthető, csak sok melegre és tápanyagra van szüksége.

Íze: Az édesgyökérhez hasonló, virágosan édeskés ízvilágú.

Felhasználása: A konyhákban előszeretettel alkalmazott ánizsmag tulajdonképpen nem mag, hanem a termés. Adhatjuk mártásokhoz, süteményekhez, kekszekhez.

Egészségre gyakorolt hatása: Az ánizsból készült illóolaj – a benne lévő anthenolnak köszönhetően – görcsoldó, köptető és emésztést segítő tulajdonságokkal bír.

KARDAMOM

Eredete: A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik, elsősorban a trópusi égövben nő, őshazája Dél-India, valamint Sri Lanka.

Íze: Kellemesen édeskés, ugyanakkor karakteres. A legismertebb fajta a zöld kardamom, amelynek aromája lágyabb és kifinomultabb, míg a fekete kardamomé füstös és friss. A fehér kardamom a zöld halványított verziója, íze a zöldéhez hasonló.

Felhasználása: A kardamom a sáfrányhoz és a vaníliához hasonlóan a drága fűszerek közé tartozik, mivel termesztése nagyon idő- és munkaigényes. Megvásárolhatjuk egész szemekben vagy őrölve. Felhasználás előtt érdemes frissen darálni, így intenzívebb lesz az aromája. Az arab és az indiai konyha egyik alapfűszere, de a skandinávok is előszeretettel használják – teák, kávék, fűszeres húsos ételek, sütemények, szószok és csatnik kedvelt összetevője.

Egészségre gyakorolt hatása: Torokfájás, emésztési zavarok, görcsök esetében mint természetes gyógyszert használják. Fertőtlenítő, köptető, antioxidáns-hatású.