Te tudod mire ügyelj, ha sátrazni indulsz? Amikor kiszabadulsz a természetbe felszerelésedet érdemes a legrosszabb eshetőségre felkészülve kiválasztani

Viharvédelemi szempontok

A szél és csapadék a két meghatározó tényező, amivel számolnod kell. Amikre figyelned kell:  

  • Sátor vízállóság
  • Sátor anyaga, rudazata és alakja
  • Várható időjárás és csapadék
  • Szükséges kiegészítők 
  • Sátorállítás helyesen

Az alumínium rudazat általában erősebb, nagy viharban nehezebben törik el. A jurta alakú sátrakba kevésbé tud belekapni a szél. Ha a sátor vízállósága nem elegendő, vagy kitartó esőzésre számítasz, mindenképpen szerezz be vízhatlan ponyvát, amivel extra védelmet biztosíthatsz

Legfontosabb, hogy megfelelő helyet találj a sátradnak 

Figyelj rá, hogy ne verd a sátrat mélyen fekvő pontra, ahol összegyűlhet az esővíz. Kerüld el azokat a helyeket, ahol a vízcsatornák és lefolyások kialakulhatnak. Feszítsd ki a sátrat megfelelően.

Nézd meg a sátrad vízállóságát

Sátor választásnál érdemes mindig a legrosszabb lehetőségre felkészülnöd.

  • 1000 mm könnyebb záporeső esetén megfelelő sátor
  • 1000-2000 mm    nyári kempingezésre alkalmas sátor (Európában)
  • 2000-3000 mm egész éves használatra alkalmas sátor (Európában)
  • 3000 mm  expedíciós sátor

Egy anyag akkor mondható vízállónak, ha legalább 1000 mm magas vízoszlop nyomásának ellenáll. Ezt a vízállósági értéket 1000 mm-el jelöljük. A vízállóságot több tényező is befolyásolhatja. Az erőteljes vagy viharos eső nagyobb nyomást fejt ki. Az anyagra nehezedő egyéb külső nyomás tovább növeli a beázás esélyét. Ha huzamosabb időt töltesz a sátorban, a kilélegzett pára miatt a legvízálóbb sátor belseje is nyirkossá fog válni.

Érdemes figyelembe venned heves villámlás esetén

A villámok általában a leginkább kiemelkedő, elkülönülten álló tárgyakba csapnak bele. Ha nagyon villámlik, keress egy épületet! A tetővel, fallal, padlóval rendelkező épületek biztonságos menedéknek tekinthetők.
Fémtetővel ellátott autók, buszok biztonságosnak tekinthetők (a fém alkatrészek érintése azonban kerülendő).
Ne keress menedéket elkülönülten álló fák alatt. Facsoportok esetén érdemes az alacsonyabb, kiterjedtebb lombozatú fák alá menekülni.

Az önállóan álló sátrak kockázatosabb menedéknek tekinthetők.

Kerüld a közvetlen vízpartot és lehetőleg ne állj vizes talajra (amennyiben ez megoldható). Érdemes odafigyelned arra, hogy közelednek-e a villámok a táborhelyhez. Ezt a villámlás és dörgés közötti idő számolásával teheted meg.