Sean Penn a múlt héten érkezett Ukrajnába, hogy személyesen dokumentálja, mi folyik az oroszok által megtámadott országban. Penn már korábban, 2021 őszén is forgatott Ukrajnában a dokumentumfilmhez, amiben Oroszország agresszióját kívánja bemutatni.

Sean Penn Kijevbe érkezett, hogy "elmondja a világnak az igazat Oroszország ukrajnai inváziójáról".
Az Ukrán Elnöki Hivatal csütörtökön közölte, hogy az amerikai színész-rendező a fővárosban landolt, hogy dokumentálja a konfliktust. Penn 2021 novemberében is ellátogatott az országba, hogy egy dokumentumfilmen dolgozzon, amelyet az orosz agresszióról készít.
Érkezése óta Penn felkereste az elnöki hivatalt, és beszélt Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettessel, valamint helyi újságírókkal és az ukrán hadsereg tagjaival.
Az ukrán kormány közleménye köszönetét fejezte ki Pennnek, mondván: "A rendező kifejezetten azért érkezett Kijevbe, hogy rögzítse az Ukrajnában jelenleg zajló eseményeket, és elmondja a világnak az igazságot Oroszország országunk elleni inváziójáról. Sean Penn is azok közé tartozik, akik támogatják Ukrajna ma Ukrajnában. Hazánk hálás neki a bátorság és őszinteség ilyen megnyilvánulásáért."
A nyilatkozat ezután Penn és egyes nyugati kormányok cselekedeteit szembeállította a Vlagyimir Putyin elnök által elrendelt invázióval szemben.
Egy fordítás szerint hozzátette: "Sean Penn bátorságról tesz tanúbizonyságot, amelyből sokan mások, különösen egyes nyugati politikusok hiányoztak. Minél több ilyen ember – Ukrajna igaz barátja, akik támogatják a szabadságharcot –, annál gyorsabban megállíthatjuk Oroszországnak ez a szörnyű inváziója."

Íme egy fénykép Pennről, amint egy kormányzati sajtótájékoztatón ül.

Előző ukrajnai útja során Penn meglátogatta az ország keleti régióit, és beszélt az ukrán kiszolgáló személyzettel a Donbass dokumentumfilmjéhez, amelyet a Vice Studios készít. Novemberben harci felszerelésben fényképezték le a stábjával a forgatásról.
A kétszeres Oscar-díjas számos háborúellenes kampányban és humanitárius akcióban vett részt az elmúlt néhány évben. A 2010-es haiti földrengésekre reagálva létrehozott egy nonprofit szervezetet Community Organized Relief Effort (CORE) néven. A lepusztult szigeten végzett munkáját a Discovery+ Citizen Penn című dokumentumfilm tárta fel, amelyet 2020-ban mutattak be.