A neves természettudós, David Attenborough méhekkel kapcsolatos tanácsa 2018 júniusában kezdett el terjedni a médiában. A szavai szerint tavasszal úgy segíthetünk a kimerültnek látszó méheknek visszarepülni a kaptárjukba, ha feloldunk két evőkanál porcukrot egy evőkanál vízben, és az elegyet kitesszük a méhnek. Annak ellenére, hogy azóta cáfoló írás is született, erre hivatkozva az etetési tanácsot többen megírták és osztják tovább az interneten.

NE ITASD A MÉHEKET CUKROS VÍZZEL!

Mint kiderült a tanácsot egy kamu facebook profilról osztották meg először, így terjedhetett tovább az egész világra. A méhészek bizonyos esetekben valóban használják a cukrot a méhek megerősítésére, de ezt a tevékenységet jobb szakemberre bízni, mert nem mindegy milyen cukorról van szó! A jó szándékú segítségnyújtás jó eséllyel több kárt okoz, mint hasznot.

A MÉHEK PUSZTULÁSÁHOZ VEZET!

A cukros víz szakszerűtlen adagolása megváltoztathatja a rovarok viselkedését, sőt akár mérgező is lehet. Ha a méhek a vízből jutnak cukorhoz, akkor inkább inni járnak majd vissza ahelyett, hogy rászállnának a virágokra és átporozzák őket. Idővel egyre több méh fedezi majd fel ezt a cukros vízforrást, amely elvonja a figyelmüket a virágokról, ez pedig globális ökoszisztéma pusztuláshoz vezethet.

SEGÍTENÉL? KÉSZÍTS NEKIK ITATÓT!

Tiszta vizű forrást kell biztosítani nekik, amihez visszatérhetnek a beporzások között. A méhek képesek megjegyezni az ilyen forrásokat, és ha egyszer rátalálnak egyre, később is visszaröppenek majd oda. Fogj egy tálat, szórj bele egy adag kavicsot vagy üveggolyót, és öntsd fel vízzel, de a kavicsokat ne lepje el teljesen a víz. Ezzel felületet biztosítasz nekik, amire leszállhatnak a folyadékfelvételhez.

Képek: pixabay