Miskolcot, mint sok más folyóparti települést, az utóbbi időben tömegesen lepték el a csípőszúnyogok. Túl vagyunk az ötödik biológiai szúnyoglárva irtáson, most eljött a földi kémiai gyérítés ideje.

Ezen a héten nemcsak a városban, de a megye legtöbb településén feltűnik majd a szúnyogirtó kocsi, jellegzetes hangjával. A kezelésre használt gépjárművekkel a munkát a szúnyogok aktivitási időszakához igazodva, 21 órakor kezdik meg, vagyis a földi technológiát nem befolyásolja az érvényben lévő hőségriasztás. 

Miskolcon 24-én és 25-én járnak, de a környező falvakban és városokban is csak a hét második felében számíthatunk a kezelésre. A pontos időpontokat megtalálhatjuk a katasztrófavédelem honlapján.

Fontos tudni, hogy a platós terepjárók által felhasznált készítmény a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan és kijuttatás után néhány órával a hatóanyag lebomlik. A földi kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre, és más nappal aktív rovarokra sem jelent veszélyt a szúnyoggyérítés. Azért a permetezés ideje alatt zárjuk be az ablakokat és ne szellőztessünk, az állatok vizét a kezelés után érdemes lecserélni, illetve a gyermek kerti játékait is takarjuk le erre az időre.

Forrás baz.katasztrofavedelem.hu