Napjainkban az egyik legközkedveltebb ital a kávé. Fogyasztják feketén, jegesen, fagylalttal, tejszínnel, sokat és keveset ki-ki saját ízlése szerint. Azt azonban kevesen tudják, hogy a lefőzésére használandó eszközt hogyan, mivel és mikor kell tisztítani.

Figyelj oda a készülékedre!

A kávéfőzők szinte mindennapos igénybevételnek vannak kitéve, főleg azoknál a háztartásoknál, ahol sokat és sokan isznak a nedűből. Megérdemlik a készülékek, hogy megfelelően kezeljük őket és tisztításukra is odafigyeljünk. Ha nincs rendszeresen kitisztítva, akkor nem csupán elromolhat, de egyre inkább gyengébb és egészségre ártalmasabb kávé lesz az eredmény a lerakódott vízkő és szennyeződések miatt.

„A kávéfőzők legnagyobb ellensége a vízkő, függetlenül attól, hogy egyszerű karos, filteres, vagy automata kávéfőzőkről beszélünk. Én általában azt szoktam javasolni, hogy ne várják meg a felhasználók, amíg a gép szól. Már az első használatnál lerakódhat vízkő a kávéfőzőben és a lerakódások intenzitása független attól, hogy naponta hányszor főzünk kávét. Sokan már csak akkor veszik észre, hogy szükség lett volna a karbantartásra, miután a kávéfőző már eltömítődött és egyáltalán nem tud kávét készíteni. Éppen ezért legalább kéthetente javasolt a készülékek vízkőmentesítése, használattól függetlenül.” – hívta fel a figyelmet Nagy Tamás szervizvezető.

Hogyan csináld?

A vízkő eltűntetésére csak és kizárólag étkezési citromsavat szabad használni. A háztartási ecet hatására tönkre mehetnek a tömítések és akkor biztos lesz, hogy javítani kell majd a készüléket. Az ásványi lerakódások eltüntetéséhez az étkezési citromsavat a gép víztartályába kell önteni, a megfelelő mennyiségű vízzel együtt. Először az étkezési citromsavval kevert vízzel, másodszor pedig tiszta vízzel kell elvégezni a vízkőmentesítést, hogy jól kipucolódjon minden és utána tisztára mossa a víz. Ha mindezt a tortúrát szeretnéd elkerülni, akkor eleve szűrt vizet tölts a kávéfőzőbe minden főzésnél.

Szennyeződések eltávolítása

A vízkő lerakódása mellett a kávéfőző legnagyobb ellensége a lerakódás, mely minden használatnál egyre több lesz. Az automata kávéfőzőknél kiemelt figyelmet kell fordítani más szennyeződések eltávolítására, melyek nem csupán a készüléket rongálják, de egészségünkre is ártalmasak.

„Általános probléma, hogy a forrázó egységet sokan elfelejtik kitakarítani, ezért ott penész alakul ki. Éppen ezért rendszeres időközönként ajánlott kivenni a azt és folyóvíz alatt elmosogatni, mert csak így tudjuk eltávolítani a kávézaccos lerakódásokat. Amennyiben a készülék csatlakoztató tejtartállyal rendelkezik, akkor az adapterét és műanyag csövet is ki kell öblíteni, mert ennek elmulasztása esetén ezek az alkatrészek eltömődhetnek, ami végső soron az ideális minőségű tejhab elkészítését is megakadályozza.”– hangsúlyozta Nagy Tamás.

Kis odafigyeléssel tehát elkerülhető, hogy a kávéfőző idő előtt szervizben kössön ki. Ha szűrt vizet használsz és minimum 2 hetente eltávolítod a vízkövet, sokkal tovább fogod élvezni a készüléked által adott fekete nedűt.

Képek: pexels