Óceáni koszzabáló

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Biztosan hallottál már a Csendes-óceánon lebegő és a víz alatt is folytatódó óriási szemétszigetről (szigetekről), ami a körkörös áramlási rendszernek köszönhetően terelődött egybe. 1988 óta jegyzik a kutatók, és ugyan óriási százalékban a halászati tevékenységekhez köthető műanyagokból áll. Ne legyenek kétségeink, sajnos akár a folyóinkba bekerült kidobottnak ítélt műanyag használati tárgyak közül is lebeghetnek a gigantikus, egész amerikai államnyi kiterjedésű… de egyben akár országméretű foltokban. A laza szerkezet miatt nehéz pontos méréseket végezni, de ezek a borzalmas szemétképződmények lassan, de biztosan vezetnek az ökológiai katasztrófa felé.

Az UV-sugárzás által szétporladó-máló műanyagokból a részecskék bekerülnek a tengeri állatok szervezetébe, ami pusztuláshoz is vezethet, de biztosan bekerül a sokszor mérgező és hormonokkal teli mesterséges anyag az egész tápláléklánc-körforgásba. Igen, a túlhalászat miatt akár a mi szervezetünkbe is.

A The Ocean Cleanup szervezet megannyi mérést végzett szomorú eredményekkel, viszont a kutatások nem céltalanul történtek, hanem magát az „ellenséget” kívánták felmérni, hogy régóta előkészített nagyszabású tisztítórendszerüket bevethessék. A videórenderek régóta járják a netet, de végre egy éles felvétellel is szolgálhatnak, ugyanis a System 03 már beindult! A megelőző rendszerek 01 és 02 jelzéssel 2021 és 2023 között összesen 250 ezer kilogramm szeméttől tisztították meg az óceánokat. De most jön a nagytesó, még magasabb hatásfokkal, fejlettebb kivitellel. 

További differencia még, hogy ez a rendszer immár mélyebbre jut, mint elődje, így is változik a hatásfok. Ráadásul új módokat keresnek az összeszedett műanyag tömörítésére, már egyből a hajókon, ahová viszik a „zsákmányt”.

Természetesen a System 03 önmagában nem lesz képes megtisztítani az óceánokat, de egy tucat ilyen rendszer már el tudna bánni a javával. Plusz ugyanúgy a The Ocean Cleanup a folyók megtisztításával és a tengerekbe, óceánokba való szemét blokkolásával is foglalkozik.