Kezdőlap Uncategorized

Szurasenkó Dániel: Csodás, hogy együtt lehetek a családommal

Szurasenkó Dániel zenész, a Béke Nagykövete és magyar rekorder – egy nagyon aktív, állandóan mozgásban lévő ember. Vajon hogyan éli meg a korlátozásokat? Ő is mesélt Nektek!

Hogyan éled meg a járványhelyzetet?

Tekintettel arra, hogy koncertező muzsikus vagyok, s hogy hozzá vagyok szokva a folyamatos pörgéshez, mozgáshoz – nagyon nehezen! Eddig 35 előadásom maradt el, közöttük rengeteg nagy klezmer koncert, (Debrecen, Sátoraljaújhely, Esztergom, Pilis, Békéscsaba) a Bach és Én 2020 turném összes előadása, és több kiváló művésszel, együttessel közös koncertek, mint például Tegyei Zoltán csembalóművésszel lett volna hangversenyünk Budapesten a Párbeszéd Házában, májusban izgalmas „Jazz Meets Klezmer” címmel a La Barriere Manouche Jazz Zenekarral és Neumann Zoltán zongoraművésszel a budapesti Spinoza Színházban lett volna temperamentumos klezmer koncertünk.

Mivel töltöd a napjaidat?

A napjaimat tanulással, önismerettel töltöm! Ez egy lehetőség, hogy magunkba nézzük, helyrehozzuk, amiket elrontottunk. Tanuljunk, tanuljunk és tanuljunk, mert a tudás hatalom – szoktuk mondani! Csodás lehetőség, hogy együtt lehetek a családommal, hogy minden nap játszhatom a kislányommal, aki már 17 hónapos! Áldott időszak, minden percét szeretném kihasználni! Természetesen gyakorlom is, jövő héten kezdek el két újabb koncertprojektet összerakni, hogy mikorra lesz lehetőség, berobbanjak! Sok új projektet indítok, ha vége lesz a veszélyhelyzetnek, de addig is teszem azt, amit itthonról meg tudok tenni! Naponta több online megbeszélésem van, fejlesztem a nemrégiben létrehozott közösségemet, és igyekszem tenni egy békés, szebb világért!

Mi hiányzik a legjobban a járvány előttről?

A drága kollégáim és közönségem szeretete! Az, hogy egy-egy koncert után olyan jókat beszélgettünk, a sok öröm, az együtt átélt boldog pillanatok, a hangversenyek komolysága mellett az a rengeteg humor, amivel fűszereztük az estéket!

Mit gondolsz, a jelenlegi helyzet milyen hatással van/lesz a zene és az ember kapcsolatára?

Kodály Zoltán egyik kiváló gondolatát szeretném idézni: „A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal.” Kodály nagyon jól látta a lényeget: a zene a minden! Ha nincs, akkor lelkileg szegények vagyunk! A jelenlegi helyzetben bárkinek lehetősége van arra, hogy közelebb kerüljön az Örökkévalóhoz egy-egy zenén keresztül. Úgy gondolom, hogy szükségünk van most több és több zenehallgatásra, hogy lelkünk és szellemünk megnyugodjon, tisztán lásson, és megoldásokat keressen.

Mi lesz az első, amit megteszel, ha véget ér ez az időszak és visszatér az élet a régi kerékvágásba?

Ahogy említettem, sok új projekttel készülök! Elsőként az elmaradt projektek pótlása és a SZURASENKÓ 2020 gálakoncert sorozat útnak indítása! Azonban mindezek előtt, ami a legfontosabb, hogy közönségemmel újra fizikálisan is kapcsolatba kerüljek, így KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓKAT szervezek!