A katasztrófavédelem felhívása alapján, az elmúlt évek során megváltozott időjárási körülmények egyre inkább ráirányítják a figyelmet a megelőzés és az öngondoskodás fontosságára.

A heves esőzések gyakran okoznak villámárvizeket, illetve a településeken végig zúduló csapadékáradatot. Több alkalommal is előfordult, hogy néhány óra alatt akár egy havi átlagos csapadékmennyiség is lezúdult, melyet képtelenek voltak elvezetni az érintett települések belterületi csapadékvíz elvezető rendszerei.

A heves esőzések által okozott károk elkerülhetők vagy jelentősen mérsékelhetők, ha a vízelvezető rendszereket folyamatosan karbantartjuk.

A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – az ingatlan előtti szakaszra terjedően – az ingatlan tényleges használójának kötelessége. Jármű behajtók átereszeinek építése, karbantartása és tisztántartása minden esetben ugyancsak az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

A nagy mennyiségű csapadék következtében fokozottan terhelődhetnek a vízelvezető árkok, árokrendszerek, ezért rendszeresen el kell végezni a szükséges karbantartási munkálatokat, törekedve arra, hogy a vízelvezető rendszerek bármikor képesek legyenek betölteni rendeltetésüket. Az esőzések jelentős mennyiségű iszaphordalékot hordhatnak be az árkokba a szántóföldekről, földes utakról, melyek az árkok eliszaposodását okozzák.

Fontos, hogy az év minden időszakban ellenőrizzük az árkok, átereszek átjárhatóságát, tisztaságát, hiszen ezzel jelentős károktól óvhatjuk meg ingatlanunkat!