Növekszik a félretett pénz nagysága.

Magyarországon még nincs túl nagy hagyománya az öngondoskodásnak, kevesen gondoltak arra, hogy a nyugdíjas éveikre tegyen félre némi pénzt. Az állam 2014 óta viszont már ösztönzi ezt a fajta takarékoskodást, ugyanis azóta adókedvezményt lehet igénybe venni a nyugdíjbiztosítások díjai után. Egészen pontosan az adott évben befizetett összeg 20 százalékát utalja vissza az állam, de ez maximum 130 ezer forint lehet.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai azt mutatják, hogy folyamatosan nő azok száma, akik hosszútávon gondolkodnak. Egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel: a 2020-as adóévben már 312 ezren kaptak ilyen adóvisszatérítést, összesen 15,3 milliárd forint értékben. Átlagosan ez 49 ezer forintot jelentett fejenként, míg öt évvel ezelőtt ez az összeg még csak 44 ezer forint volt.
A kedvezményt úgy kezelik, hogy az is segítse az öngondoskodást: az adóból visszajáró összeget a biztosítónál vezetett számlára utalja vissza az adóhivatal, ezzel ugyanis növekszik a nyugdíjas évekre félretett pénz.
Európai összehasonlításban viszont nem állunk túl jól. Az Insurance Europe (az európai biztosítók szervezete) 16 országban összesen 16 ezer emberre kiterjedő kutatást végzett, és kiderült, hogy mindössze 38 százalékuknak nincs semmiféle nyugdíjmegtakadítása. Ez az arány Magyarországon 48 százalék, tehát van még mit javítani.