Közel 1 millió magyar nap, mint nap legalább egyszer fogyaszt valamilyen hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitalt. Ezzel arányait tekintve gyakorlatilag az Európai Unió második legnagyobb cukros üdítőital-fogyasztói vagyunk, ami hosszú távon komoly gondokat okozhat. A legnagyobb probléma, hogy az üdítőkben található hozzáadott cukrok gyorsan és szinte észrevétlenül elhízáshoz vezethetnek, amiből aztán nagyon komoly betegségek alakulhatnak ki.

A cukorral édesített üdítők napi fogyasztása gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél (a férfiak 12 százaléka, szemben a nők 7 százalékával). Sőt, minél idősebb korcsoportról beszélünk, annál alacsonyabb a cukros üdítők fogyasztásának gyakorisága.

  • Egészen pontosan a legnagyobb cukros italfogyasztást a 15-24 évesek között regisztrálták (14%),
  • míg a 65-74 és 75 év felettieknél az arányszám kevesebb volt az 5 százaléknál.

Cukros lötyi fogyasztásban toronymagasan a belgák vezetik a rangsort, az ottani lakosság 20 százaléka ugyanis napi szinten legalább egyszer iszik valamilyen cukros üdítőitalt. Ez csaknem az ország lakosságának negyede.

A második helyen azonban nagy a tülekedés, gyakorlatilag négy országban arányaiban körülbelül majdnem ugyanannyian, a lakosság 12 százaléka fogyaszt naponta legalább egyszer cukros üdítőt. Ezek az országok: Málta, Németország, Magyarország (!) és Lengyelország.

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy összesen 43 százalékkal csökkent 2010 és 2020 között a hazai üdítőitalok és gyümölcslevek átlagos cukor- és kalóriatartalma. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy míg 2010-ben az alkoholmentes italok 100 milliliterre vetített átlagos kalóriatartalma 40 kalória volt, ma már csupán 22,8.

Miért nagy probléma a napi cukros üdítő-fogyasztás?

A szénhidrátok, ezen belül is a hozzá adott cukrok jelentősen hozzájárulnak az elhízás kockázatához. Magyarország pedig pontosan egy olyan ország, ahol óriási méreteket ölt a túlsúly. A férfiak és nők kb. 40 százaléka túlsúlyosnak számít, az elhízottak aránya pedig 30 százalék körül van. Ez a lakosság 70 (!) százaléka. Az elhízott magyarok közül ráadásul mintegy 250 ezren vészes elhízással is küzdeni.

Azt tehát könnyű belátni, hogy az alkalmankénti üdítőital-fogyasztással semmi baj sincs, viszont aki napi szinten fogyaszt nagy mennyiségben ilyen italokat az óriási plusz kalóriabevitelt produkál magának, amit gyakorlatilag lehetetlen ledolgozni, főleg ha az ember nem sportol. Ha pedig megtörténik az elhízás, csőstül jöhetnek az egészségügyi bajok: magas vérnyomás, cukorbetegség, vérzsírszint kórós átrendeződése, koszorúér-betegség, stroke, oszteoartritisz (csont- és ízületi gyulladás), alvási apnoe (a beteg álmában időről időre abbahagyja a légzést, két apnoe között viszont feltűnően hangosan horkol), különböző daganatok, a máj zsíros elfajulása, epehólyag betegség, fogamzóképességgel és terhességgel kapcsolatos problémák.

Reméljük, kellőképp elrettentettünk mindenkit, és csak egészséges, vizet fogyaszt ezután!