A kiberbűnözők minden évben, így valószínűsíthető, hogy idén is megpróbálják majd kihasználni az ünnepi időszakot és igyekeznek megkárosítani a vásárlókat.

Használd körültekintően elektronikus pénztárcád!

Hamis webshop

A csalók a megbízhatatlan honlapon előre fizetéssel kérik a termékek árát, a megvásárolt dolog azonban soha nem érkezik meg. Ha új webáruházban tervezed a vásárlást, érdemes előtte megnézni a róla szóló hozzászólásokat, véleményeket.

Vásárolj megbízható weboldalon

A visszaélési kísérleteket meg lehet előzni, ha megbízható, ismert oldalakon veszel terméket, itt ugyanis jól működnek a vásárlót védő mechanizmusok.

„Az elektronikus fizetés biztonságos, de körültekintően kell használni a bankkártyát, mert a csalók folyamatosan vadásznak az ügyfelek pénzére.”

– hangzott el az ORFK, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet és a Magyar Bankszövetség sajtótájékoztatóján.

„A pandémiás időszakban a kártyás fizetések és a digitális tranzakciók száma jelentős mértékben növekedett. Az elektronikus fizetési megoldások biztonságosak, sőt az Európai Központi bank statisztikája, szerint Magyarország Európán belül ezüstérmes a legalacsonyabb bankkártyás csalásveszteségben.”

– mondta Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség szóvivője.

Milyen adatot nem kér a bank soha

A valódi banki ügyintéző a banki rendszerekben látja az érintett ügyfél alapadatait, nincs szüksége rá, hogy ezekre külön rákérdezzen. Legyél tehát gyanús minden esetben, ha a számlához tartozó belépési adatokat, kódokat, PIN kódokat kérnek!

„A bankok sosem kérik, hogy a sípszó elhangzása utána diktálja be a bankkártyája adatait, azonosítóját, egyszer használatos SMS-ben kapott vagy online banki jelszavát és PIN-kódját. Ilyen adatot soha ne adjon ki másoknak.”

– figyelmeztet a Bankszövetség.

Azonnal gyanakodni kell, ha valaki banki ügyintézőként bemutatkozva a bankkártyán szereplő adatok bediktálását kéri. Ezekkel az adatokkal a bank rendelkezik, semmilyen körülmények között nem fogja kérni ezek bemondását.

Ugyancsak gyanúsnak kell lennie, ha a hívó lediktál egy számlaszámot, majd arra kér, hogy ide utalja át a pénzt az ügyfél, amíg a csalókat leleplezik. Sajnos ezzel a módszerrel is sikerült már pénzt kicsalni emberektől. Fontos, hogy ne hagyj jóvá mobilbanki alkalmazásában ismeretlen kártyás vásárlásokat sem! Ismeretlen tranzakció észlelésekor azonnal hívd fel a banki ügyfélszolgálatot!

Fotó: Shutterstock