A Magyar Közút szakemberei folyamatosan, ütemezetten végzik az országos hálózaton a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. A közútkezelő járműveit azonban sok esetben szabálytalanul közlekedő autósok akadályozzák a munkavégzésben, amikor a gyorsforgalmi utakon konvojban haladó gépek közé hajtanak. Emiatt az elmúlt havazások során több baleset is történt.  
Szombaton az ország nagy részén várható havazás, hófúvás, így a közútkezelő gépei is folyamatosan  dolgoznak.

A Magyar Közút, hogy – a KRESZ szabályok szerint – mindenkit arra kér,  ne előzzék meg a munkagépeket és tartsanak tőlük megfelelő követési távolságot.

Konvojban hatásos 

A gyorsforgalmi utakon a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat konvojban végzik a szakemberek. Ilyenkor a belső sávban dolgozó jármű megy elöl, onnan ekézi a havat a külső sávba, ahonnan a mögötte jövő másik gép tolja le a havat az útról. 
A járművek között csak minimális távolság van, hogy a közlekedők ne kerülhessenek a járművek közé. 

Sajnos  vannak olyan autósok, akik beállnak a hátsó jármű szórásterébe, amely így nem tudja a teljes pályaszélességet síkosságmentesíteni, ugyanis ilyenkor adott esetben a szabálytalan jármű oldalát, elejét sózzák a gépek, nem az utat.

Januárban három baleset is érte a Közút munkagépeit. A berettyóújfalui, a kardosi és a szegedi mérnökségekhez tartozó eszközök kezelői nem sérültek meg és a technikában is csak kisebb anyagi kár keletkezett, de a helyszínelések miatt így is órákra kiestek a munkából.
 
Az előrejelzések alapján újra jelentősebb havazás és hófúvás is várható.

Figyeld az erőjelezést:www.met.hu