Ausztráliában már 2012-ben dobtak egy nagyot, és megalkották azt a kampányt, ami az emberek gyermeki énjéhez szólva hívja fel a figyelmet, hogy a síneken átkelni veszélyes! A kampány kísértetiesen hasonlít a Happy Tree Friends-re, magyarul Tündi Bündi barátokra, amiben a cuki mesehősök rendkívül morbid, de vicces halálokat halnak minden részben!

Na de mi is ez az ausztrál kampányfilm? Aki rendszeresen vonatozik, az látott már a síneken átrohangáló embereket, vagy olyanokat, akik egyenesen átmásztak tehervagonokon, hogy ne kelljen azokat megkerülni. Hiába szólnak hangosbemondón, hogy ne ácsorogjon senki a biztonsági sávon belül, hiába sípol és villog az önműködő ajtó, mielőtt bezárul, mindig lesznek olyanok, akik tojnak a figyelmeztetésre, szaladnak, hogy még beférjenek, leugranak a szerelvényről, mielőtt az megáll. 

Ausztráliában gondoltak egy nagyot, és elhatározta a metró társaság, hogy be fogja juttatni a felelőtlen állampolgárok agyába is az üzenetet, hogy a vasút veszélyes hely.  Ehhez lehetett volna szétroncsolódott holttesteket, zokogó hozzátartozókat mutogatni egy melankolikus zenével átitatott elrettentő videóval, de inkább teljesen más irányból mentek neki a feladatnak – olyan felnőtteket kellett megcélozniuk, akik tulajdonképpen fegyelmezetlen gyerekek,  nem hallgatnak az okosabbra, és nem tudják felmérni, hogy amire készülnek, mennyire veszélyes . Így született meg a McCann Melbourne reklámügynökség segítségével a Dumb ways to die,  azaz az Ostoba halál, egy gyermekdalnak álcázott, cukin animált, aranyos zenével megfűszerezett kisvideó, aminek főszereplői olyan dolgokat művelnek, aminek az eredménye azonnali halál: 

Két hét alatt 50 millió dollár értékű médiamegjelenést generált a videó, mindezt úgy, hogy az elkészítése egy tévében leadott reklám árának töredékébe került. A szakma tátott szájjal tapsolt és úgy szórta őket díjakkal, hogy a polcra sem fért fel mindegyik, 2013-ban 7 díjat nyertek a Webby Awards-on, három Siren Awardot Ausztráliában, a New York Festivals International Advertising Awards-ról a Grand Trophy-val a zsebükben sétáltak ki, a Cannes Lionsról 5 Grand Prix-t, 18 arany oroszlánt, 3 ezüstöt és két bronzot hoztak el. 

Persze a videó nem mindenhol okozott osztatlan sikert, voltak, akik szóvá tették, hogy elbagatellizál súlyos sérüléseket, Oroszországban pedig be is tiltották, az internetes tartalmakat cenzúrázó hatóság szerint a videóban bemutatott cselekmények könnyedén megismételhetőek, ezáltal ötleteket adhat azoknak, akik öngyilkosságot akarnak elkövetni.

Érdemes elgondolkodni, hogy talán Magyarországon is használna egy ilyen. Vagy nem? Nem tudjuk. De azt hiszem, az emberek mindenhol csak emberek, és ugyanúgy bennük van a kisördög, aki azért kiált, hogy szabályt szeghessen! A Metro Trains saját beszámolója szerint az állomásain a kampányt követő időszakban közel 20 százalékkal csökkent a balesetek száma, és kevesebb volt a hajszál híján bekövetkezett (ún. near miss) tragédiák száma is. Persze ezt nehéz csak és kizárólag a videónak tulajdonítani, mindenesetre a kampány népszerűségét látva nem kizárt, hogy befolyásolni tudta az emberek viselkedését a peronokon.