A digitális detoxból mindenki csak profitálhat, de van, akinek kifejezetten szüksége van rá. Te közéjük tartozol? Ha túl sokat bámulod az eszközeid képernyőjét, akkor biztosan.

Mind függők lettünk?

Alapesetben azért érzünk erőteljes motivációt bizonyos viselkedések végrehajtására, mert az valamilyen előnnyel jár a túlélésünk szempontjából, a motiváció pedig szükséges ahhoz, hogy az adott dolgot megszerezzük. A motivált viselkedés irányításában nagy szerepe van a dopamin nevű neurotranszmitternek, amely az élvezetes tevékenység végzésekor termelődik az agyban. Alkoholt inni, dohányozni és szerencsejátékot játszani nem kell a túlélés érdekében, ám mivel hasonló mechanizmus alapján hatnak az agyban, sajnos könnyedén függővé válhatunk tőlük. Éppen így van ez a képernyőfüggéssel, amelynek speciális veszélye, hogy a képernyő szinte bárhol, bármikor elérhető, és legtöbbünk számára nem jár olyan látványosan káros hatásokkal, mint a kábítószer-függőség. Ráadásul az említett platformok gyártói és tulajdonosai előszeretettel tervezik olyanra terméküket, hogy könnyedén függővé váljunk tőlük. Egyre kevesebb olyan ember van tehát, aki minimálisan sem képernyőfüggő – mégis, az emberek, annak ellenére, hogy dopaminmámorban élik mindennapjaikat, valahogyan nem lettek ettől boldogabbak. 

Mi helyett nyomkodod?

Tanulságos lenne mindannyiunknak kipróbálni, hogy csak egy napon keresztül pontosan rögzítjük, miért nyomkodjuk a telefonunkat vagy használjuk az internetet. Ha ugyanis leírunk mindent, akkor kirajzolódik egy markáns kép: a képernyőhasználat remek módja annak, hogy elkerüljük a negatív érzelmeinkkel való szembenézést. Unalom, frusztráció, aggodalom, zavar – míg ezeknek az érzéseknek az adekvát megoldásához régen rengetegféle stratégiát kellett használnunk, ma már elég csak elkezdeni pörgetni a Facebook-, Instagram-, Tiktok-felületünket.

Nem kell örökre lemondani

A képernyőhasználatról nem kell és általában nem is lehet örökre lemondani. Ez egyébként nagyon meg is nehezíti a moderált használatot. A cél tehát nem a teljes megvonás, hanem a problémás használat megszüntetése. Mikor számít problémásnak az okostelefon vagy internethasználat? Akkor mindenképpen, ha zavarja a munkát, a tanulást, a kapcsolatainkat. Ha elhanyagolunk fontos teendőket és embereket miatta. Ha mi magunk úgy érezzük, hogy nem vagyunk képesek kontrollálni, mikor és mennyit használjuk, és rendre előfordul, hogy sokkal több időt töltünk vele, mint terveztük.