Stressed overwhelmed young businesswoman feels tired from computer office work, exhausted female employee suffering from headache touching temple at workplace, stress at work or migraine concept

Hetente minimum 40 órát töltünk a munkahelyünkön. A nyitott irodákban a zajszennyezés mértéke eléri, sőt meg is haladja az egészségügyi határértéket. A modern, egyterű iroda a kollégák közötti együttműködést, kommunikációt javítja, a munkahelyi közösséget fejleszti, ami a kreatív ötletek megszületését segíti elő.

A túlzott stressz ettől is fakadhat

Úgy tűnik azonban, hogy a gyakorlatban ennek épp ellenkezője valósul meg. Az irodai környezetben a folyamatos telefoncsörgés, a légkondicionáló, és egyéb gépek zúgása, a munkatársak beszélgetése nem tűnik hangosnak, ám a szakemberek mérései szerint ezek a hangok 1 óra után már figyelemzavart, stresszt és fáradságot váltanak ki, ráadásul 60 dB mellett nagyobb a szívinfarktus kialakulásának esélye.

A zajártalom

A zajártalom miatt bekövetkező betegségek miatt több mint egymillió egészséges évet veszítünk el – derül ki a WHO egy korábbi felméréséből. Míg a munkahelyi zaj kezdetben csak stresszt okoz, a hosszú távon elszenvedett zajterhelés a vegetatív idegrendszert károsítja.

Mit lehet tenni?

Az egyterű irodákban a munkatársak csak optimális akusztikai kiegészítőkkel tudnak hatékonyan dolgozni. Ehhez elengedhetetlen a hangelnyelő elemek megfelelő kiválasztása és pontos elhelyezése az irodai környezetben. A hangszigetelő panelek megszüntetik, megszűrik a nemkívánatos visszhangokat, kopogó hangokat és túlhangokat a munkahelyi környezetben.