Kezdőlap Uncategorized

Valentin, Valentin, újra itt vagy!

A Valentin napot világszerte február 14-én ünneplik. A hagyomány a III. században élt Valentin nevéhez (magyarul: Bálinthoz) köthető, hiszen Ő a szerelmesek, jegyesek védőszentje. Akkoriban az uralkodó, II. Claudius úgy vélte, hogy jobb katonák válnak azokból, akik nem nősülnek meg, így megtiltotta a férfiaknak a nősülést.

Valentin ezt a döntést nem tartotta helyesnek, úgy vélte, hogy káros a fiatal férfiaknak, ezért titokban összeeskette a szerelmeseket, még a katonákat is. A friss házasokat a saját kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg. Természetesen az uralkodó rájött az árulásra és bebörtönözte a papot, akit kivégeztek.

Az angolok már a 15. század közepétől ünneplik a szerelmesek napját, és az 1800-as évektől lapokat is küldenek egymásnak az emberek. Magyarországon a rendszerváltás után került be a köztudatba és kezdtük el megünnepelni. A legnagyobb kultusza és hagyománya azonban az angolszász és francia nyelvterületen van, bár ma már a világ szinte minden országában kapcsolódik hozzá valamilyen esemény. Ám, ami világszerte ugyanaz, hogy a szerelmesek és párok ünnepén a virágárusok és ékszer kereskedők hatalmas harcban vannak a vevők pénztárcájáért…

A vélemények tekintetében a Valentin nap megítélése két pártra szakította az embereket. Az egyik csoport szerint ciki ez a nap, egyáltalán nem ünnep és kirázza a hideg őket még az említésétől is. Ellenben sokan vannak, akik lelkes rajongói a szerelmesek napjának, és az ajándékok vásárlása mellett lazító hétvégére is elutaznak a párjukkal. Hogy honnan ez a nagy szakadék és különbözőség egy ünnepnek nevezett napról?- nem tudni. Egy biztos, hogy akár van gyökere a hagyománynak, akár nincs, akár kirakjuk kirakatba az életünket, akár féltve őrizzük, mindenki maga dönti el, hogy hogyan éli meg a február 14-ét.

Így hát boldog és szeretetteljes Valentin napot az ünneplőknek, a többieknek pedig szépséges pénteket, hiszen jön a hétvége és a Kocsonyafesztivál!