A 2021-es év nem kímélte a mezőgazdaságot. Aszály és fagyok okoztak nehézséget a tavalyi évben, amelyek sok növény termesztésére hatással voltak. Van azonban egyvalami, ami tökéletesen fejlődött.

Meglepő mennyiség termett

Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója az Agrárszektor 2021 Konferencián elárulta, hogy a vállalat tavaly is töretlenül működött, nem várt mennyiséget tudtak átvenni a kukoricából a gazdáktól: nagyjából 85%-át a korábbi éveknek, ami ahhoz képest, hogy 25-30%-kal kevesebb kukorica termett, nagyon jó arány.

Itthon is marad bőven a kukoricából

Az aszály nem okozott olyan nagy problémát, mivel 6,2 tonna kukoricát vártak, ez a hivatalos becslés. A hazai igény 4,5-4,7 tonna, tehát másfél millió tonna exportfelesleg keletkezett. Ezen az áron, ami az elmúlt hónapokban van, nem fog tudni kimenni az országból.

„Tehát ez a másfél millió tonna, amíg az árak nem rendeződnek, itt maradnak velünk. Innentől kezdve tudunk vásárolni, nem lesz áruhiány. Ilyen szempontból akár a takarmányiparnak, akár az egyéb ipari feldolgozásnak nem kell aggódnia, mert van bőven kukorica” – mondta Reng Zoltán.

 

Kép: pixabay.com