Az ekcéma egy kellemetlen, többnyire vissza-visszatérő betegség, ami a bőr gyulladásos irritációjával, makacs viszketésével és szárazságával jár.

Gyermekkorban gyakori, de minden életkorban megjelenhet változatos, környezeti és belső okok hatására is. Több fajtája létezik, és nem mindegyik gyógyítható, de a kiváltó tényezők kerülésével, a tünetek, a gyulladás és a szárazság kezelésével a panaszok csökkenthetők, ez pedig pozitívan hat az egész életminőségre. 

Ha ekcémás a bőrünk, akkor az gondos ápolást igényel. Az első és legfontosabb feladat a szakemberrel történő konzultáció, a háttérben meghúzódó okok felderítése. Előfordulhat, hogy például bizonyos fémekre, pollenekre, ételekre vagy állati eredetű szőrökre adott allergiás reakció vezet a kellemetlenség kialakulásához. Ilyenkor ezeknek a tényezőknek a lehetőség szerinti kerülése javasolt. A mindennapok során azonban más dolgokra is érdemes figyelni, és vannak olyan házi praktikák, amelyekkel kapcsolatban pozitívak a tapasztalatok. 

Zuhanyzás langyos vízzel: fontos a bőr hidratálása a kiszáradás kezelése, megelőzése érdekében. Ugyanakkor illat-, tartósítószer- és színezékmentes termékek használata javasolt. A bőr szárazságát fokozhatja a hosszas fürdőzés, így főleg a hűvösebb időben rövid, langyos vízzel történő zuhanyozás ajánlott, utána pedig óvatos szárítkozás, semmiképp sem dörzsölve törölközés.

Az ekcémás fellángolás idején, amelyek során a bőr különösen gyulladttá és viszketővé válik, érdemes kerülni az intenzív sporttevékenységeket, az izzadás ugyanis irritálhatja a kiütéseket.

Kókuszolaj: a kókuszolaj hidratálhatja a száraz bőrt, és a fertőzést okozó baktériumokkal is felveheti a harcot. Ugyanakkor fontos a termék címkéjének elolvasása: hidegen sajtolt, szűz kókuszolajat érdemes keresni. 

Egy-egy súlyosabb fellángolás során sokaknak segíthet, ha meleg vízzel benedvesített gézzel tekerik át az érintett felületet. A borogatáshoz almaecet hozzáadását is javasolják a tünetek csillapítására, egy csésze meleg vízhez körülbelül egy kanál almaecetet lehet keverni, ám mielőtt valaki az ecetes borogatást kipróbálná, érdemes konzultálnia az orvosával, mert vannak, akiknél kellemetlen reakcióhoz vezethet.

Lenge, puha anyagok: a ruha anyaga dörzsölheti a gyulladt bőrt, tovább rontva a kiütéseken. Az érdes, durva anyagok, például a gyapjú vagy a műszálas termékek helyett a pamut, a selyem és a lenvászon jobb választásnak bizonyulnak, és a testre tapadó öltözék helyett a szellősebb, lazább darabok ajánlottak.

A méz antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt hasznosítható az ekcéma kezelésében. A bőrre kenve segíthet a fertőzések megelőzésében és a gyógyulás gyorsításában.

Gyógynövények: a viszketés csillapítására, a bőr megnyugtatására már régóta kihasználják a gyógynövények erejét is. Az ekcéma kezelésében népszerű például a ligetszépeolaj, amelyet a parlagi ligetszépe (Oenothera biennis) magjából nyernek ki, valamint a körömvirágkrém, amit enyhébb égési sérülések során is alkalmaznak.

A házi praktikák azonban sosem alkalmazhatók orvosi konzultáció nélkül, ezt ne feledjük!