A hungarikummá nyilvánított kilenc magyar kutyafajta állományának egyik fajtája a komondor az egyik legjobban alkalmazkodó négylábú. A magyar tanyavilág eltűnésével veszélybe került a fennmaradása, hiszen egyik legfőbb feladata a tanyák őrzése volt.

Barátságos, kedvelt fajta

Hihetetlenül nyugodt vérmérsékletű, megfontolt kutya, ezért nagyon ajánlják gyermekek mellé is, de veszély helyzetben gyors, és váratlanul támad. Hosszú, bozontos szőre van, melyet a közhiedelemmel szemben nem kell folyamatosan ápolni. A hatalmas termetű eb a nap nagyobb részét fekvéssel, pihenéssel tölti, ám a legkisebb zajra talpon vannak. Éjszaka szinte megállás nélkül mozognak, őrzik a portát.

A kutyák királya

A komondort a legősibb, egyszersmind a legjellegzetesebb magyar kutyafajták közt tartják számom. Végleges mérete 2 éves korára, a teljes szépségű szőrzete pedig ennél is később alakul ki. A serdülőkor után azonban a „kutyák királya” válik belőle. Lenyűgöző szőrbundájában komótosan járkál, sokat pihen napközben, ám ébersége egy pillanatra sem lankad. Éjszaka a legélénkebb, de csak akkor ugat, ha oka van rá.

Pénzérme is őrzi szépségét

A Magyar Nemzeti Bank „Komondor” elnevezéssel 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki. Az érme a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat bemutató sorozat második darabja. Előlapján egy komondor áll magányosan, hátlapján az előtérben három füves pusztán őrködő, figyelő testtartású komondor látható. A háttérben tanyasi porta látható gémeskúttal és legelésző juhnyájjal. Az emlékérmét Imrei Boglárka tervezte.

Képek: sokszínű, vidék, pénzverő