Te is láttad őket?

A fecskék augusztus második felében kezdenek gyülekezni és a népi megfigyelés szerint Kisboldogasszony napja, szeptember 8-a körül indulnak el tőlünk. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője szerint viszont szeptember 20-a környékén távoznak hazánkból.

Hatalmas utat tesznek meg

Kis villásfarkú madaraink hosszú távú vonulók, a telet Afrikában töltik. Főként nappal vonulnak, de a Földközi-tenger és a Szahara fölötti átkeléskor éjszaka is repülnek.

"A vonulás időzítése függ az időjárástól is. A fecskék nem tartanak folyamatosan együtt az úton, a célterület Közép- és Dél-Afrika. A gólyákkal ellentétben nem kerülik meg a Földközi-tenger, hanem átrepülnek felette. Naponta 1000 kilométert is képesek megtenni, és akár 3 napig is repülhetnek folyamatosan, így egy hét alatt elérhetik végállomásukat.”

– mondta Orbán Zoltán.

Sokan elpusztulnak vonulás közben

A klímaváltozás hatására megváltozó széljárás és a sivatag szélesedése miatt rengetegen pusztulnak el vonulás során. Ragadozók is leselkednek rájuk, és vannak olyan országok, ahol az emberek is vadásszák őket. Nálunk a fecskék védett madarak.

Miért gyülekeznek?

A fehér gólyák elindulnak, a fecskék pedig nagy számban gyülekeznek és a vezetékeken ülnek esténként. A gyülekezés egyrészt védekezésül szolgál a ragadozókkal szemben, másrészt segíti a táplálékról szóló információáramlást. A parti és a füsti fecskék akár több százezres csapatokban éjszakáznak.

A fecskék, mint hírnökök

Rengeteg mese, népdal, hagyomány kötődik hozzájuk. Sok helyen a tavasz hírnökeként, szent madárként tisztelték, mivel ők ez első madarak, akik megérkeznek a tél után és birtokba veszik fészkeiket. Őszi gyülekezésük pedig az iskola kezdést is szimbolizálja már hosszú évtizedek óta.

Szekszárdon is sok helyen látni már a csoportosulásukat. Reméljük Számuk egyre kevesebb, így reméljük mindannyian épségben visszatérnek hozzánk!

A fecske védett és hasznos madár! Ne verd le a fészkét, mert nem tud hová visszatérni!