Hazánkban majd 1 millió cukorbeteg él, és legalább még egyszer ennyi azoknak a száma, akik nem tudnak arról, hogy betegek.

 

A 21. század egyik legnagyobb népegészségügyi problémája a cukorbetegség.

A cukorbetegek világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet a cukorbetegség által okozott növekvő egészségügyi veszélyekre. Ezt minden évben november 14-én tartják, mert ezen a napon született Frederick Banting, aki Charles Besttel közösen felfedezte az inzulint.

Azok, akik még nem tudnak arról, hogy cukorbetegek valamilyen korai stádiumban vannak, nincsenek klinikai tüneteik, panaszaik, de már az előszobájában vannak a betegségnek – fogalmazott Prof. Dr. Barkai László diabetológus, a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karának intézeti tanszékvezetője, egyetemi tanár.

A betegség fontos kórélettani tényezője az inzulinrezisztencia (IR). Az inzulin egy olyan hormon, aminek hatást kell kifejtenie a sejtekre. Amennyiben ezt valamilyen oknál fogva nem tudja megtenni, azt nevezzük inzulinrezisztenciának.

Az inzulinrezisztencia döntően az elhízott egyéneknél alakul ki, így az elhízás és az inzulinrezisztencia kéz a kézben járnak. Tehát a megelőzése az IR-nek az, ha az elhízást előzzük meg – részletezte a professzor. – Ugyan a betegek döntő többsége, 80-90 százaléka úgynevezett 2-es típusú cukorbeteg, ami az elhízáshoz, IR-hez kapcsolódik, de 10-20 százalékánál más mechanizmussal alakul ki: ez esetben nincs elhízás, nincs IR, ott az a probléma, hogy az inzulin, mint életmentő hormon megszűnik termelődni – emelte ki.

Együttesen kell jelen lennie a kezelés során az életmódváltásnak és a szakorvosi kezelésnek. Ha betartjuk a terápiás és életmódjavaslatokat, akkor csupán 10 százalék esély van arra, hogy szövődménye alakuljon ki a cukorbetegségnek.