Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Véget értek a 2022/23-as évad nemzetközi kupaküzdelmei.

A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) által hivatalosan közzétett nemzetközi rangsor szerint Magyarország a negyedik helyen áll az európai országok sorrendjében, míg a klubok ranglistáján a DVTK HUN-Therm – a napokban bajnokságukat megnyerő izraeli Ramla és a romániai Sepsi társaságában holtversenyben – a 22. helyet foglalja el.

A két ranglista erősorrendje határozza meg többek között az Euroligában a selejtező lejátszásának kötelezettsége nélkül csoportkörbe kerülő 12 klubot, illetve az Európa Kupa sorsolásakor a csapatok kiemelési sorrendjét is.

A FIBA májusban értesíti hivatalosan a nemzeti szövetségeket a következő idény versenykiírásairól, de az elmúlt szezonok tapasztalatai és a hírek alapján nem várható változás a kvalifikációs rendszerben. Nagy valószínűséggel  Magyarország egy csapatot delegálhat automatikusan a következő idény Euroliga csoportkörébe.

Szeptember közepén a 16 csapatos mezőny maradék négy helyére, a nevezők számától függően lehet szükséges selejtezőt vívnia a többi Euroliga nevezésre jogosultnak, így Magyarországról még két csapatnak.

Jelen állás szerint tehát a DVTK HUN-Therm a 2022/2023-as bajnoki szezonban elért harmadik helyezése alapján a következő idényben Euroliga selejtezőre jogosult, ezzel együtt tehát biztos, hogy az Európa Kupában garantáltan a főtáblán szerepelhet a következő idényben a csapat.

A nemzetközi kupák csoportküzdelmei a tervek szerint október első hetének közepén kezdődnek majd.