Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Kultúra

A héten is folytatódik az Európai Panoráma a Művészetek házában

Európai filmek vetítése zajlik a Miskolc Művészetek Háza Uránia és Béke Art Mozitermekben.

Májusban is folytatódik a Művészetek Háza Uránia és Béke Art Mozitermekben a korábbi években rendkívül sikeres Európai Panoráma elnevezésű egész éves programsorozat – olvasható a CINE-MIS Nonprofit Kft. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. A program keretében kizárólag európai művészfilmeket láthatnak az érdeklődők. Miskolc egyetlen art mozija hónapról hónapra a legújabb európai filmtermés legjavából válogatva állítja össze ezen programot.

Májusban olyan filmcsemegék közül válogathatnak a nézők, mint Sara Varon világhírű képregényének filmadaptációja, az Oscar jelölt és többszörös díjnyertes animációs film, a Robotálmok, a Franco-diktatúra idején játszódó különleges filmalkotás, a Végtelen rozsmezők, mely elnyerte a 71. San Sebastián Nemzetközi Filmfesztivál Aranykagyló díját.

2024. május 2-8. 19:30 – Béke Art Moziterem:

Végtelen rozsmezők

feliratos spanyol-portugál-belga film, 105 perc, 2023 (16 éven aluliak számára nem ajánlott)

Rendező: Jaione Camborda

Szereplők: Janet Novás, Siobhan Fernandes, Carla Rivas

Illa de Arousa, 1971, a Franco-diktatúra idején. María halászattal keresi a kenyerét, és a falubeli nőknek segít a szülésnél. Amikor egy fiatal lány véletlenül teherbe esik, María segítségét kéri, aki tudja, hogyan lehet a rozskalászon található fekete mag főzetével abortuszt végezni. A magzat elhajtása illegális a fasiszta rendszerben: a kockázat óriási, és minden érintett nő veszélybe kerül. María menekülni kényszerül, és veszélyes útra indul. Jól tudja, hogy a túlélés a tét.

2024. május 4-5. 14:30 – Uránia Art Moziterem:

Robotálmok

magyarul beszélő spanyol-francia animációs film, 102 perc, 2023 (6 éven aluliak számára nem ajánlott) 

Rendező: Pablo Berger

Egy szeretetreméltó kutya magányosan él New Yorkban a nyolcvanas években. Manhattan pulzáló hétköznapjait nincs kivel megosztania, ezért úgy dönt, hogy rendel magának egy robotot. A furcsa páros életre szóló barátságot köt, kutya és robot elválaszthatatlanná válnak. A strandidény utolsó napján aztán bekövetkezik a legrosszabb: a robot beragad a tengerparti homokba és a kutyának hátra kell hagynia a legjobb barátját. A strandot bezárják és csak a következő nyáron nyit ki ismét.