Éjjel-nappal dolgoztak a tűzoltók a vihar okozta károk elhárításán.

Pénteken  a nyugat-keleti irányba mozgó viharzóna számos helyen leszakított vezetékeket,  fákat tépázott meg vagy döntött ki. Majd másnap újabb heves zivatar vonult át a vármegyén. A délutáni órákban Szlovákia felől, északnyugati irányból egy intenzív zivatar lépett be Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyébe, mely kelet-délkelet felé haladva többfelé okozott hatalmas felhőszakadást. Rövid idő alatt 20-30 mm eső esett több településen is, de lokálisan akár a 40-50 mm-t is elérhette a lehullott csapadék mennyisége.

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék pincéket öntött el, udvarokat, lakóházakat veszélyeztetett több településen.

A katasztrófavédelem a legtöbb riasztást Zádorfalváról, Rudabányáról, Zubogyról, Ónodról és Hejőkeresztúrból kapta. Ezeken a helyeken a vizet a szivattyúzták ki pincékből, épületekből.

Edelényben mellkasig ért a víz egy családi ház pincéjében, ahonnan mintegy ötven köbméter vizet távolítottak el a kazincbarcikai tűzoltók. Zádorfalván megáradt a Szuha-patak és az utcákon hömpölygött a víz, kétszáz homokzsákkal tizenkét családi házat védtek a településen. Zubogyon hétszáz homokzsákot helyeztek ki a villámárvízzel érintett húsz ingatlan védelmére, és Felsőkelecsényben is homokzsákos védekezésre volt szükség, a községben több házat is veszélyeztetett a megáradt Csörgős-patak. A tiszaújvárosi katolikus templom altemplomába betört a víz, innen három köbméter vizet szivattyúztak ki a város hivatásos tűzoltói – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalos honlapján.

Szombaton a Sajó vízgyűjtőjét ismét megtalálták a felhőszakadások. Emiatt a folyó vízszintje hirtelen jelentősen megnőtt, Sajópüspökinél a III. fokú árvízvédelmi készültségi szintet is elérte aznap.

(Fotó forrása: Időkép, Ragály | Tibike12 / nyitókép: Kazincbarcika | Fotó: Füvessy Bernadett)